FOTO I VIDEO: Bagerima uništavali ribički pribor za krivolov!

Zajednica ribolovnih klubova Koprivnica u pratnji i po odobrenju  ribarske inspektorice i uz pomoć Ribočuvarske službe ove srijede uništila je stotinjak komada ribolovne opreme.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Uništene su tako mreže, vrše, ali i legalna oprema kao što su ribički štapovi i role. Sav taj ribolovni pribor uništen je jer je služio za obavljanje nelegalnog ribolova, a zaplijenila ga je ribočuvarska služba u svojim akcijama i ophodnjama. Krivolovci su zaplijenjenim mrežama pustošili naše vode, dok su ribiči koji su lovili ribu štapovima većinom to činili bez kupljene dozvole i u vrlo velikom dijelu sva ta ulovljena riba koristila se za   prodaju na crnom tržištu.

– Pravila nas obvezuju da pribor za koji se ne zna tko je vlasnik, a koristio je taj pribor za nelegalni ribolov, uništimo. Za pribor čiji je vlasnik poznat i koji je zaplijenjen prilikom prekršaja čeka se sudska presuda – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik Zajednice ribolovnih klubova Koprivnica.

Kako se radi o stotinjak komada ribolovnog pribora, on je različitih vrijednosti. Zaplijenjene mreže svakako su najvrjednije jer je cijena na tržištu, doznajemo, euro za jedan metar mreže. No, krivolovcima se i to isplati jer ako je ulov dobar, doznajemo od ribočuvara, krivolovac može samo jednim noćnim ribolovom sebi povratiti ulaganje u kupnju mreže.

– Što se tiče ribolovnih štapova, većinom se radi i jeftinijoj robi. Kada takav ribič vidi da mu se približavaju ribočuvari, on svjesno ode ili kaže da on ne lovi tim priborom, jer mu se već vjerojatno višestruko isplatio – kazao je Stjepan Blažic, voditelj Ribočuvarske služe.

No, ribočuvari drže i zaplijenjene štapove velike vrijednosti, koji primjerice nisu legalni u slatkovodnom ribolovu.

– Imamo primjerice zaplijenjen jedan multiplikator (pribor za ribolov velike ribe, ali zabranjen u slatkovodnom rekreativnom ribarstvu). Vlasnik tog štapa je poznat, ali čekamo sudsko rješenje pa ćemo prema tome postupiti – kazao je Sabolić.

Mreže, vrše i sličan pribor uništen je rezanjem. No štapovi i rolice nešto su zahtjevniji za uništavanje pa je u tu svrhu pozvan radni stroj koji je u potpunosti uništio taj pribor.

FOTO I VIDEO Matija Dolenec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI