FOTO I VIDEO Iscrpljena i gladna: Pogledajte spašavanje rijetke ptice koja je zalutala u Podravinu

Patka kulašica, je, ističu u Birding Croatiji, gnjezdarica sjeverne Europe i Rusije


Autor: podravski.hr — 09.12.2018. / 12:42 Stil

Birding Croatia/Gnijezdi se u krajevima Sjeverne Europe i Rusije

Obitelj Vargić iz Molva kod Đurđevca nemalo se iznenadila proteklog tjedna kad su u vrtu pronašli onemoćalu patku čudnog izgleda. Nisu znali što bi učinili pa su kontaktirali iskusnu biologinju Sandru Hodić kako bi im udijelila ornitološke savjete kako zbrinuti pticu. Doznali su kako se radi o patki kulašici (Melanitta fusca, lat.).

– Privremeno su je sklonili u zatvoreni prostor da je zaštite od predatora. Uz međusobnu komunikaciju i dodatne savjete AWAP Udruge za zaštitu divljih životinja, utvrđeno je da patka nema vidljivih fizičkih ozljeda i da joj je vjerojatno zbog iscrpljenosti bilo teško uzletjeti s kopna – doznajemo od članova internetske grupe Birding Croatia koja je na društvenoj mreži objavila fotografije i video spašavanja ove patke.

Birding Croatia/Gnijezdi se u krajevima Sjeverne Europe i Rusije

Stručnjaci navode kako ova patka provodi veći dio života u vodi ili u blizini nje, gdje gnijezdi i roni u potrazi za hranom (uglavnom školjkaši, sitne ribe, rakovi i drugi vodeni organizmi).

– Kako bi smogla snage i bila u što boljem stanju za puštanje u prirodu, patka je nahranjena te je zatim prevezena do obližnjeg jezera Čingi-Lingi u neposrednoj blizini Drave. Ubrzo nakon puštanja je počela roniti što je bio dobar znak da će se oporaviti – doznajemo.

Patka kulašica, je, ističu u Birding Croatiji, gnjezdarica sjeverne Europe i Rusije, neredovito se bilježi na zimovanju u Hrvatskoj, stoga je iznimna sreća da se našla u pravome vrtu i u pravo vrijeme!

POGLEDAJTE VIDEO SPAŠAVANJA NA OVOM LINKU:

https://web.facebook.com/birdingcroatia/videos/1105148623004639/

Fotografija i video: Petra Antonija Lukačić