FOTO I VIDEO: “Ne mogu više, divljač mi svako malo radi veliku štetu!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđa Potočnjak iz Vinogradske ulice u Koprivnici svako malo trpi štetu od divljači u svom voćnjaku, vrtu i imanju koji mukotrpno obrađuje. U noći s ponedjeljka na utorak divlje su joj svinje izrovale dobar dio voćnjaka. Kako je nakon svega ojađena, ali i nemoćna, odlučila nam se obratiti kako bi joj nakon objave članka netko pomogao.

Ovu priču u ponedjeljak je donio Podravski list u svom tiskanom izdanju…

– Divlje svinje noćas su mi opet posjetile imanje. U dva tjedna ovo je drugi put. Dolaze s polja i iz Crne gore. Više ni ne znamo otkud sve ne dolaze. Prije dva tjedna prerovale su mi donji dio imanja, a sada su prošle gornjim dijelom. Poravnala sam koliko sam mogla – ispričala nam je ojađena Đurđa i dodala da i susjedi imaju problema.

– Svega tu ima, srna, srnjaka, divljih svinja, čagljeva. Došla sam si jutros riješiti posao koji sam isplanirala i imala sam kaj za vidjeti. Umjesto posla, sada moram poravnati zemljište kako bih mogla pokositi da si ne uništim kosilicu. Više ne znam kome se obratiti. Lovci pitaju samo je li zemljište ograđeno, samo ih to zanima. Ja kažem badava i ograda i sve kada divlje svinje trgaju sve pred sobom. Za njih nema prepreke koje ne mogu prijeći – rekla je Đurđa koja obrađuje hektar zemlje.

Đurđa Potočnjak

– Najviše imam konzumne šljive, a ostalo su jabuke, kruške, trešnje, višnje, marelice, breskve, i lješnjaci. Kako dalje? Zaista ne znam. Bojim se da bi svi reagirali tek kada bih sama ‘riješila’ nekoliko komada. No, onda bih bila kriva i dobila kaznu. Nitko ne poduzima ništa da se to riješi. Sramota je to za lovce, neka vode brigu o svojoj divljači – ljutita je bila Đurđa Potočnjak i dodala da se pomalo boji za svoj život.

– Divlje svinje su opasne. Dobro, sada nemaju mlade, ali još malo će nam doći doslovno u dvorište pred prag. Imam struju, komotno mogu ostati na imanju navečer ili prespavati. Što da mi dođe divlja svinja, iskreno se bojim – zabrinuta je bila naša sugovornica, koja je isti problem iznijela u našem listu prije dvije godine. – Zadnji put dok je bila učinjena veća šteta, digla se neka ‘hajka’, pa su se i ljudi sve više počeli buniti i upozoravati na taj problem. Onda su bili prisiljeni nešto napraviti i dosad je bio mir. Sada su rodile šljive, bilo ih je dosta na tlu i mislila sam da su zbog koštica šljive došle na moje. No, nijedna šljiva nije bila pojedena, ali je zato sve bilo izrovano. Ruju, traže gliste i druge stvari i ne znam više kako se obraniti – rekla je ojađena Đurđa Potočnjak.

Nemamo nikakvih ovlasti u gradu

Nikola Kučeković, predsjednik koprivničke LU Kuna, rekao nam je kako je područje od table Reka pa sve do Kunovec Brega zaštićeno područje i da lovci tamo s oružjem ne smiju ući. Kada smo mu objasnili problem Đurđe Potočnjak rekao je kako prema novim odredbama vlasnici su dužni sami osigurati svoja zemljišta.

– Ipak, ako to vlasnici zemljišta ne mogu učiniti, postaviti pastire, ograditi ili postaviti repelente, tada se mogu obratiti nama. No, to možemo činiti sve do 300 metara od kuća. U konkretnom slučaju riječ je o zaštićenom području grada i gospođa se treba obratiti gradskom komunalnom redaru. To mora učiniti u roku od osam dana od nastanka štete. On će nakon izvida obavijestiti nas lovce i mi ćemo doći prema dopuštenju postaviti repelente – kazao je predsjednik koprivničke Kune Nikola Kučeković.

FOTO I VIDEO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI