FOTO I VIDEO Pogledajte kako su nam pjevale najbolje hrvatske folklorašice, naše Đurđevčice

Nastupale su s Ninom Badrić, Arsenom Dedićem, Marijom Husar, Lidijom Bajuk, Renatom Sabljak...


Autor: podravski.hr — 02.12.2018. / 10:47 Stil

Đuro Grčić / Sastav Đurđevčice izdao je i vlastiti album

Ženski vokalni sastav Đurđevčice u ovoj godini slavi 20. obljetnicu rada, a svojom vokalnom tehnikom vjerno čuvaju i prezentiraju tradicijsku kulturu rodnog kraja i cijele domovine. Slavljeničku godinu upotpunio je veliki uspjeh na državnom susretu malih vokalnih sastava na kojem su nedavno u kategoriji mali folklornih sastava i komornih zborova osvojile zlatnu plaketu.

Osvojile su zlatnu plaketu na nedavnoj državnoj smotri

– Svojim istinskim pjevanjem iz srca i nastupima obogatile su mnoge manifestacije, a posebno nas veseli što na državnim smotrama i struka prepoznaje naš rad. Prije dvije godine smo na državnoj smotri osvojile i prvu nagradu u istoj kategoriji – kaže Kristina Benko Markovica, osnivačica i voditeljica Đurđevčica.

U njihovom repertoaru nalazi se oko 100 obrada narodnih napjeva, a često izvode i autorske pjesme. Izdale su i svoj album na kojem se nalaze izvorni napjevi đurđevačke Podravine obrađeni u a cappella izvedbi i uz pratnju tradicijskih glazbala Podravine.

– Nastupale smo i na raznim festivalima, a možemo se pohvaliti i da smo radost pjevanja podijelile s Martom Nikolin, Ninom Badrić, Arsenom Dedićem, Marijom Husar, Lidijom Bajuk, Renatom Sabljak  te drugim istaknutim hrvatskim umjetnicima. Kroz proteklih 20 godina u sastavu je pjevalo oko 30 članica, a trenutna postava ima 11 pjevačica – dodaje Kristina Benko Markovica.

Trenutno su Đurđevčice zaokupljene snimanjem albuma s tradicijskim božićnim napjevima kojeg namjeravaju objaviti u siječnju. (db)

Snimio Đuro Grčić

Znaju više od 100 tradicijskih pjesama