FOTO: Podravka Elizabeta napravila kapelicu od stare škrinje i kade

Elizabeta Kolić (53) iz Miholjanca, naselja na području općine Virje, od raznog otpada i prirodnih materijala izrađuje unikatne umjetnine. Posebnu pozornost na njenom obiteljskom imanju plijeni kapelica s kipom blažene Djevice Marije koju je sama izradila.

– Za izradu kapelice koristila sam staru škrinju i kadu. Nakon što se škrinja “strgala”, čekali smo tri mjeseca da dođu sakupljači takvog otpada, a kako ih nije bilo, došla sam na ideju da mi posluži za izradu kapelice – priča nam Elizabeta Kolić.

Staru škrinju napunila je zemljom, a nakon toga je ukrasila betonom i kamenčićima. I stara kada odlično se uklopila u njen projekt pa je poslužila kao postolje za kip blažene Djevice Marije koji je kupila u Međugorju.

– Sklonost zidariji i građevini poprimila sam od supruga Davida i nije mi trebalo puno vremena da izradim svoj kutak za molitvu. Kapelica je ukrašena i raznim ukrasnim biljem, a malim kamenčićima napisala sam i poruku “Majko Božja moli za nas” – kaže Elizabeta Kolić.

Kapelica je, dodaje ona, postala glavno obiteljsko mjesto za molitvu, a dosta često staju i prolaznici koji su oduševljeni njenim uratkom.

– Svi se čude kad im kažem od čega sam zapravo izradila kapelicu i kako je zapravo potrebno samo malo kreativnosti da se stvori nešto posebno – ističe Elizabeta Kolić.

Svestrana Elizabeta prava je “maherica” i u crtanju na kamenu, kao i izradi drvenih skulptura, stolica i stolova. Za crtanje na kamenu koristi nalivpero, dok joj je u radu s drvom glavni alat motorna pila.

– Slike na kamenu također oduševljavaju sve koji su ih vidjeli. Od drva najviše volim raditi skulpture i ukrase od breze, a vješta sam i u izradi betonskih cvjetnjaka. Sad mi je cilj izraditi vlastite jaslice isključivo od drveta i idući Božić naše će imanje sigurno biti posebno – zaključila je Elizabeta Kolić.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI