FOTO Podravkini menadžeri jutros brali krastavce i poručili: Od poljoprivrede se može živjeti

Podravka u ovome trenutku ima 2860 kooperanata, 1500 više nego lani - otkriva direktor Podravkine poljoprivrede Zdravko Dimač


Autor: podravski.hr — 19.07.2018. / 10:15 Aktualno

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar bere krastavce

Podravkin menadžment predvođen šefom uprave Marinom Pucarom otvorio je jutros sezonu prerade krastavaca berbom na pokusnom polju na industrijskoj zoni Danici u Koprivnici.
Pucar je pritom poručio kako se nova Podravkina strategija oslanja na domaći agrar te je cilj kompanije da u roku od pet godina sve potrebe zadovolji iz hrvatske proizvodnje.
– Tijekom ove godine započeli smo intenzivnu suradnju s kooperantima, a na ovom oglednom primjeru htjeli smo pokazati našim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se trebali baviti povrtlarskom kulturom krastavaca. Želimo također promovirati kult rada i pokazati da se može živjeti od poljoprivrede – izjavio je Pucar.
Pojasnio je kako je Podravkino pokusno polje pod krastavcima veličine tisuću četvornih metara, što je optimalno za četveročlanu obitelj. Tri mjeseca intenzivno se baveći krastavcima na toj površini mogu uprihoditi oko 50.000 kuna.
Podravka je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvoja, ove godine uložila 30 milijuna kuna u povećanje kapaciteta u varaždinskoj tvornici Kalnik, u kojoj se prerađuje povrće, za 35 posto.
– Podravka u ovome trenutku ima 2860 kooperanata, 1500 više nego lani, a koncentrični krugovi se sada šire sve do Đakova. Što se tiče ukiseljenog i konzerviranog povrća, Podravka već u ovome trenutku za sve kulture osim krastavaca potrebe pokriva na domaćem tržištu. Ove godine preradit ćemo oko 1400 tona krastavaca, a od toga 800 tona hrvatskih, što je već veliki pomak. Lani smo, recimo, preradili 300 tona hrvatskih krastavaca – rekao je Zdravko Dimač, Podravkin izvršni direktor za poljoprivredu.
Dr. Zdravko Matotan, Podravkin agronomski stručnjak, pojasnio je kako funkcionira kooperacija.
– Tijekom studenoga pozivamo sve zainteresirane na dogovor, u prosincu se potpisuje ugovor, a Podravka opskrbljuje sjemenom te daje stručnu pomoć. Podravka će ugovorene količine otkupiti po zajamčenoj cijeni, koja piše u ugovoru. Za krastavce se ona kreće od sedam kuna za ekstra klasu do 1,20 kuna za treću klasu, a u prosjeku je to oko četiri kune. Cijena se ne može mijenjati naniže, eventualno naviše, ako dođe do takvih okolnosti – rekao je dr. Matotan.
U kontinentalnom dijelu zemlje Podravka, osim krastavaca, organizira i proizvodnju feferona, crvene rog paprike, cikle i graška, a na području Istre rajčicu, s tim da je ove godine na području Podravine posadila pet hektara rajčice i za sada se to pokazalo odličnim pa bi se nagodinu moglo stvoriti novo proizvodno područje i za rajčicu.
Zbog oslanjanja na domaću poljoprivrednu proizvodnju Podravkin poslovni rezultat ne trpi. Dapače, brojke za prvi kvartal bile su odlične.
– I polugodište je jako dobro, a u ponedjeljak ćemo financijsku, gospodarsku i opću javnost izvijestiti o tome. Ono što je bilo u prvome kvartalu nastavilo se i u polugodištu, što nam ulijeva optimizam da ćemo još jače krenuti u investicijski ciklus. Cilj nam je organski rast, a do kraja godine doći ćemo na razinu zaduženosti koja će nam omogućiti ulazak u veći akvizicijski ciklus – kazao je šef uprave Marin Pucar. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF