FOTO: Podravske žene prikazale starinske poslove u zimskom razdoblju

Udruga žena iz Dinjevca, naselja na području općine Pitomača, priredila je snimanje prikaza Tako su to radili naši stari koje je poslužilo za oživljavanje tradicijskih običaja. Kako zbog epidemioloških mjera Dinjevčanke nisu mogle organizirati manifestaciju, odlučile su se za snimanje videa koji će također dati doprinos u očuvanju tradicijskog stila života.

Ženski dio ekipe čehao je perje, trupao orahe, ručno trijebio kukuruz te dočarao kako se nekad štikalo i tkalo te pjevalo i plesalo, dok su “dečki” uživali u kartanje bele, a djeca u slaganju zdenca od kocenja. I gablec je bio u tradicijskom “štihu” pa su Dinjevčanke pripravljale starinska podravska jela.

– Još smo jednom uspjele na najbolji način dočarati nekadašnji stil života, a svi ti običaji bili su vezani baš za ovo zimsko vrijeme kad se nije radilo u poljima. Snimanjem videa želimo potaknuti i mlade naraštaje na očuvanje tradicije i kulturne baštine našeg kraja – kaže Svetlana Bastalić, predsjednica Udruge žena Dinjevac.

FOTO Begović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI