FOTO/PRAVO ČUDO Izrezali mu pola lica i napravili protezu s kojom danas potpuno normalno živi

Marijanu Perloku tumor na sinusima stalno se vraćao i 'obična' operacija nije pomogla


Autor: podravski.hr — 28.07.2018. / 14:01 Aktualno

Marijan Perlok pokazuje protezu koju su mu izradili nakon operacije tumora

Cijelu desnu polovicu gornje čeljusti i lica morali su liječnici odstraniti Marijanu Perloku (75) iz Imbriovca nedaleko od Koprivnice kako bi spriječili širenje zloćudne bolesti koja ga je zadesila prije osam godina.
Nevolje za Marijana počele su još 2004. godine, kad mu otkriven mali tumor na sinusima, ali tad su ispitivanja pokazala da se ne radi o malignoj izraslini.
– Šest godina kasnije opet se pojavila izraslina, ali, nažalost, taj put nalazi nisu bili dobri, tumor je bio zloćudan. Tada sam operiran u koprivničkoj bolnici, gdje su liječnici počistili sve tumorske stanice koje su mogli, ali već tada su me upozorili da bi se tumor mogao vratiti – ispričao nam je Marijan.
Sumnje liječnika ubrzo su se obistinile i tumor se vratio 2014. godine, a nalazi su ponovno pokazivali da se radi o zloćudnoj bolesti. Marijan je tada na liječenje upućen u zagrebačku kliničku bolnicu Dubrava.
– Liječnici su mi tada objasnili da je dovoljno da ostane tek nekoliko tumorskih stanica da se bolest opet proširi. Predložili su mi radikalniji način liječenja – veli Marijan.
Liječnici su se bojali da se bolest opet ne proširi nakon standardnog zahvata, a samim time što je tumor rastao na glavi, postojala je realna opasnost da se proširi na mozak. Kao jedino trajno rješenje specijalisti su vidjeli u odstranjivanju cijele desne gornje čeljusti i kostiju lica.
– Pristao sam na to liječenje, jer sam i sam vidio da se tumor stalno vraća. Znao sam da moram poduzeti taj korak ako želim ozdraviti. Operacija i oporavak bili su vrlo teški i bolni i dugo je trajalo dok rane nisu zacijelile – prisjeća se Marijan.
Nakon operacije izgubio je sposobnost govora te mu je lice bilo izobličeno. No, kada su rane zacijelile, specijalisti plastične i rekonstruktivne kirurgije imali su rješenje za njega.
– Najprije sam dobio protezu bez zubala, samo da popuni prazninu gdje su nekad bile kosti. Kada su liječnici vidjeli da to funkcionira, dobio sam i ovu protezu sa zubalom. Bez nje ne mogu govoriti, a iako izgleda neugodno, ja je uopće više ne primjećujem i normalno živim – ustvrdio je 75-godišnjak koji je prošao pravu kalvariju zbog raka koji ga je napao, ali kaže da je sretan što se bolest odonda više nije pojavila, što potvrđuju redovite kontrole kod liječnika.
Unatoč tome što je već debelo zagazio u osmo desetljeće života, Marijan se i dalje bavi poljoprivredom i nije mu problem u ruke uzeti kosu.
– Nisam htio špricati rubne redove mojeg kukuruza, kako susjedu ne bih uništio pšenicu, a zbog tog je na međi izrastao veliki korov. Ne, nije mi teško. Osim što se bavim poljoprivredom, volim se voziti biciklom i tako ostajem aktivan – kazao je vrijedni umirovljenik kojemu niti teška bolest nije uspjela uništiti optimizam i volju za život i rad. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF