FOTO Ribiči u Dravu pustili 20 kilograma ribe od čije se ikre radi posebno cijenjena vrsta kavijara

Nažalost, kormorani pojedu većinu puštene ribe. No, možemo reći da barem nešto pokušavamo - kažu u ŠRK Cestica


Autor: podravski.hr — 12.01.2019. / 11:44 Aktualno

Ribiči pokušavaju vratiti kečigu u Dravu

Ribolovni klub Cestica iz istoimene općine u Varaždinskoj županiji već pet godina zaredom u rijeku Dravu pusti dvadesetak kilograma ribe kečige. Radi se o projektu kojim se na mala vrata pokušava reintroducirati ovo autohtona i vrlo cijenjena vrsta ribe, koja je iz ovog dijela Drave gotovo u potpunosti nestala.
– Cilj je barem pokušati kečigu vratiti u ovaj dio Drave, jer se radi o autohtonoj vrsti, koja je ovdje obitavala kada je riba mogla neometano putovati Dravom. Gradnjom akumulacija, nestankom staništa i naglim promjenama razine vode, ova vrsta je gotovo iščezla – objasnio je Marijan Kolednjak, predsjednik športsko ribolovnog društva Cestica.
To društvo, osim kečeige, u Dravu pušta i druge autohtone vrste riba kao što su smuđ, šaran i štuka.
– Kako je kečiga nestala, i smuđ je zbog navedenog razloga vrlo rijedak u našim vodama. Uza sve to, imamo velikih problema s kormoranima, koji nažalost pojedu većinu puštene kečige. No, možemo reći da barem nešto pokušavamo – napomenuo je Kolednjak.
Kečiga je vrsta ribe iz porodice jesetre. Većinom boravi na dnu rijeke, gdje se hrani ličinkama, rakovima i malim ribama. U gastronomiji kečiga je vrlo cijenjena riba. Najpoznatija je po tome što se od njezine ikre dobiva posebno cijenjeni kavijar, a njezino meso spada u sam vrh kvalitete i cijenjenosti među kuharima i gurmanima. (md)
FOTO: ŠRK CESTICA