FOTO/SENZACIONALNO OTKRIĆE Arheolozi pronašli viteški posjed i kuću tajanstvenog plemića

Ne znaju ime vlasnika ruševine, ali su uspjeli povezati da to možda bio centar srednjovjekovnog posjeda zvanog Cerebord


Autor: podravski.hr — 31.07.2018. / 10:14 Aktualno

Istočni kalnički kraj obiluje nedirnutim arheološkim lokalitetima

Kasnosrednjovjekovni nalaz koji su arheolozi otkrili ovih dana mogao bi se nazvati senzacionalnim. Sjeveroistočno od Osijeka Vojakovačkog, nedaleko Križevaca, u šumi na istočnim obroncima Kalnika pod brdom zvanim Mihalj, otkrili su ostatke kamene građevine, nedaleko od nje ostatke crkve te na stotinjak metara istočno i zemljanu utvrdu s triju strana okruženu umjetnim jarkom.

Dr. Tatjana Tkalčec pri temeljima plemićke kuće

Doktore arheologije Tatjanu Tkalčec i Sinišu Krznara sa zagrebačkog Instituta za arheologiju, koji vode istraživanja, do otkrića je dovela pošiljka koja je u zagrebački Arheološki muzej stigla prije više od stotinu godina. Ekipa je otkopala ostatke kamenih zidova građevine dugačke 20-tak metara.

– Radilo se ili o netipičnom samostanu ili o utvrđenoj kući nekog crkvenog ili viteškog reda ili, što je najvjerojatnije, o domu nepoznatog plemića. Nalazi govore da se svakako radilo o elitnom stanaru iz tadašnjeg visokog društva. Crkva je, pak, jednobrodna, također iz 14. ili 15. stoljeća i vjerojatno je bila posvećena svetom Mihovilu. Utvrda s opkopima, koja se nalazi na 100-njak metara istočno, iz druge je polovice 15. stoljeća. Nalazište je jedinstveno jer su na istome lokalitetu tri intrigantne građevine – kazala je dr. Tkalčec i dodaje:

– Ne znamo ime vlasnika ruševine, ali smo uspjeli povezati da to možda bio centar srednjovjekovnog posjeda zvanog Cerebord, koji je obuhvaćao područje sve do Apatovca, a kasnije se podijelio na više posjeda – smatra arheologica. (hš)

Detaljniju priču pročitajte u sljedećem tiskanom izdanju Podravskog lista, u pondjeljak 6. kolovoza

Zemljana utvrda s ručno iskopanim jarcima

Ostaci crkve sv. Mihovila iz 14. stoljeća

FOTO: Nikola Wolf