FOTOGALERIJA Slavi se blagdan Velike Gospojine u manastiru Lepavina kod Koprivnice, mnoštvo vjernika stiglo na svetkovinu

Nakon današnjeg vjerskog slavlja i velike proslave u Lepavini u koju od jutra stižu brojni vjernici, prema običaju nastupa 14-dnevni post


Autor: podravski.hr — 28.08.2018. / 12:54 Aktualno

Vjernice pokraj ikone Presvete Bogorodice Lepavinske

U poznatom manastiru Lepavina kod Koprivnice danas je središte proslave jednog od najvećih blagdana pravoslavnih vjernika, Velike Gospojine.
U Lepavini se u povodu tog dana održava veliko vjersko i svjetovno slavlje. Manastir je čuven u cijelom pravoslavnom svijetu, a u Lepavinu dolaze brojni vjernici iz Hrvatske, Srbije, BiH i drugih zemalja.
Blagdan Velike Gospojine ili Uspeća Presvete Bogorodice je jedan od najvećih dana istočnog vjerskog obreda. Uspomena je to na smrt Bogorodice, kada se ona prema predaji Evanđelja uspela na nebo i predala svoj dug u ruke Spasitelja.
Nakon današnjeg vjerskog slavlja i velike proslave u Lepavini u koju od jutra stižu brojni vjernici, prema običaju nastupa 14-dnevni post.
Manastir Lepavina nadaleko je poznat po ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske. Ikona datira s početka 16. stoljeća i djelo je nepoznatog autora, a pripisuju joj se čudotvorne iscjeljiteljske moći. Iste moći, kažu, ima i izvorska voda kod manastira koju vjernici tradicionalno piju i nose sa sobom. (ke)

FOTO: NIKOLA WOLF