FOTO/VIDEO Danas obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave

Svake godine 23. rujna obilježavamo dan rijeke Drave, koji je ove godine tim posebniji budući da je baš prošli tjedan proglašena dijelom “Europske Amazone”, te tako postala zaštićenim biosferskim rezervatom.

Drava je rijeka duga 749 km i prolazi kroz područje pet država: Italiju, Austriju, Sloveniju te djelomice čini prirodnu granicu između Hrvatske i Mađarske.

Rijeku Dravu odlikuje izuzetna biološka raznolikost, ona je mjesto brojnih prirodnih staništa, koja su danas rijetkost u Europi, kao što su velike i vrlo dobro očuvane poplavne šume, riječni otoci, šljunčane i pješčane obale, bočne mrtvice i rukavci. Rijeka i njezina priobalna staništa dom su brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta. Jedna je od rijetkih europskih rijeka koja je očuvala svoju prirodnu dinamiku, a time i biološku raznolikost.

U sastav Nacionalne ekološke mreže ušla je još 2007. godine, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postala je dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. Još veći pomak u zaštiti prirode doživjela je 2011. godine kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila 1. Regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura-Drava, a najveće priznanje u smislu zaštite dobila je upravo nedavno, na dan 15. rujna.

U nastavku donosimo fotografije i video naše rijeke Drave našeg foto i videoreportera, snimljene nedaleko Koprivnice.

Foto/Video: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI