FOTO/VIDEO Kišna berba posebne sorte grožđa iz kojeg će se raditi vino za najprestižniju europsku izložbu

Kada se svaka grožđica ohladi do sedam stupnjeva, tek tada ide na red muljanje, a to ćemo vino i sada poslati na izložbu u London, gdje smo do sada postigli velike uspjehe i uvrstili se u međunarodnu vinsku kartu – objasnio je Goran Kostanjevec, vlasnik vinarije i poznati koprivnički poduzetnik


Autor: podravski.hr — 24.09.2018. / 11:09 Stil

Veselo je bilo na berbi u poznatom vinogorju Kostanjevec

Probrani trsovi, njih tri tisuće, na kojima raste najbolje grožđe, obrani su ove subote u vinogorju Kostanjevac u selu Lukovcu nedaleko od Koprivnice.
Posebnost ovih trsova i grozdova je to što će iz njih postati posebna graševina, koja će biti poslana na londonsku izložbu vina Decanter, najprestižniji vinski skup u Europi, gdje će pokušati nadmašiti srebrnu medalju prošle berbe, kad je graševina vinogorja Kostanjevec bila najbolje ocijenjena među svim vinima pristiglim iz Hrvatske.

– Ovo grožđe sad ide u hladnjaču gdje će se hladiti do sedam stupnjeva jer na toj temperaturi grožđe najbolje otpušta svoje arome. Kada se svaka grožđica ohladi do sedam stupnjeva, tek tada ide na red muljanje, a to ćemo vino i sada poslati na izložbu u London, gdje smo do sada postigli velike uspjehe i uvrstili se u međunarodnu vinsku kartu – objasnio je Goran Kostanjevec, vlasnik vinarije i poznati koprivnički poduzetnik.
Inače, u vinogradima Kostanjevec raste više od 40.000 trsova raznih sorata, a ova godina po svim pokazateljima trebala bi biti odlična i po prinosu, ali i kvaliteti.
– Kako se dosad pokazalo, radi se o vrhunskoj godini, a imamo odličan materijal za proizvodnju kvalitetnih vina – napomenuo je Goran Kostanjevec.
Na trsovima je sad u vinogorju ostalo još samo nešto kasnijih sorta, a berba bi ubrzo trebala biti gotova. No, tu posao sada nikako ne staje, jer sad na red dolazi naporan i zahtjevan posao podrumarenja. (md)

FOTO/VIDEO: NIKOLA WOLF