FOTO/VIDEO Naš reporter izvještava iz Rusije: U gradu su nas dočekala tri kordona vojske i policije

Mlađi Rusi prilično su nabrijani na Hrvate, našim su navijačima vikali 'Hrvaška kurva' i 'Srbi braća'


Autor: podravski.hr — 15.06.2018. / 18:00 Stil

Naš reporter i njegova ekipa danas u Kalinjingradu

Novinar našeg portala Matija Dolenec uputio se u srijedu navečer s ekipom navijača u ruski Kalinjingrad na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije koja u subotu igra protiv Nigerije.
– Putovali smo više od 20 sati i sve je bilo u redu do granice Poljske i Rusije. Provjere su vrlo rigorozne, provjerava se baš sve, vozilo, prtljaga i svi dokumenti. Na granici nismo sreli puno hrvatskih navijača, osim dvojice Bjelovarčana koji su zapeli prije granice. Naime, oni su se u Rusiju uputili redovnom autobusnom linijom koja vozi do zadnje stanice udaljene osam kilometara od granice. Otamo više nema nikakvog javnog prijevoza, a nisu mogli pješice preko ‘grane’ pa smo ih povezli – opisao je Matija svoje prvo rusko iskustvo.
Dečki iz Drnja kod Koprivnice, s našim Matijom na čelu, uputili su se dalje do Kalinjingrada, točnije u samo središte grada gdje su rezervirali smještaj.
– Periferija grada je živa katastrofa, neuređena i neuredna. Centar je skroz nešto drugo, pravi europski grad, i koliko smo do sad uspjeli vidjeti, multikulturalan s puno znamenitosti – veli Matija.
Pravu rusku avanturu doživjeli su već kod dolaska u centar.- Naš smještaj nalazi se unutar fan zone koja je zatvorena za sav promet pa smo morali ‘probiti’ čak tri kordona barikada da dođemo do odredišta. Najprije smo imali posla s policijom koja je postavila barikade, no uspjeli smo im objasniti da ovdje imamo smještaj pa su maknuli barikade i pustili nas. Samo do drugog reda policije koja nas je također bez većih problema pustila. Ali, zato nas je vojska dočekala naoružana do zuba. Kako smo se približavali kordonu vojske, najednom su se svi počeli primati za puške, grupirati se i na nas. Nije nam baš bilo ugodno, no kad su shvatili da smo navijači, i još k tomu iz Hrvatske, pustili su nas bez problema. Čini mi se da nas ne vide kao neku veliku ugrozu, a moram ih pohvaliti jer su i policajci i vojnici bili iznimno ljubazni i uslužni – kaže Matija.
U fan zoni u četvrtak navečer još nije bilo nikog jer se dolazak naših i nigerijskih navijača očekuje tek u petak navečer.

– Rusi su okupirali fan zonu i slavili pobjedu nad Saudijskom Arabijom. Mislim da danas navečer počinje okupljanje naših navijača pa ćemo i mi tamo biti zajedno s njima. Koliko smo dosad uspjeli vidjeti, mlađi Rusi prilično su nabrijani na Hrvate, a mogli smo čuti i povike poput ‘Hrvaška kurva’ i ‘Srbi braća’, no zato su stariji domaćini vrlo ljubazni, željeli su se slikati s nama i rekli su nam da će u subotu navijati za našu repku. Na primjer, danas u trgovini, kad smo išli u nabavku tekućine koja život znači starija gospođa koja je bila iza nas ponudila nam je svoju umirovljeničku iskaznicu kako bi dobili popust na blagajni. To nas je baš ugodno iznenadilo, a ni cijene nisu previsoke. Na primjer, pet gyrosa i šest velikih točenih piva u lokalnoj prčvarnici platili smo 150 kuna. Čim lošije lokal izgleda, tamo treba ići jesti i piti – veli Matija i dodaje da je znanje engleskog jezika gotovo beskorisno i da se bolje sporazumijevaju na hrvatskom jer engleski ne govori gotovo nitko.
– Danas još idemo po karte za utakmicu, malo se kulturno uzdizati i navečer krećemo s pripremama za navijanje na sutrašnjoj utakmici – poručio je Matija, a s novom dozom Rusije javit će se sutra. (sm)

FOTO: MATIJA DOLENEC