FOTO/VIDEO Nezapamćena navala na cijepljenje protiv gripe. Cijepi se jedna osoba u minuti!

Doznajemo kao građani takvo četverovalentno cjepivo mogu nabaviti u ljekarnama, no obiteljski liječnici, kao i liječnici u Zavodu za javno zdravstvo, njime ih ipak neće htjeti cijepiti


Autor: podravski.hr — 07.11.2018. / 9:33 Aktualno

Cijepljenje protiv gripe jutros u Koprivnici

Nezapamćene gužve jutros zbog početka cijepljenja protiv gripe u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici. Kako svjedoče naši reporteri, samo od 7 do 9 sati cijepljeno je više od 130 uglavnom starijih osoba, što je otprilike jedna procijepljena osoba u minuti!
– Dekle, ak’ ovak’ nastavite, pa vi bute sve doze potrošile već danas – našalio se naš fotoreporter Nikola Wolf s djelatnicama Zavoda.
– Nećemo danas, ali za tri dana moglo bi planuti svih 8000 doza – nasmijala se gospođa u bijelom.
U ispostavama Zavoda za javno zdravstvo i kod obiteljskih liječnika diljem županije danas je počelo cijepljenje protiv gripe. I ove godine, baš kao i prošle, građani, mahom stariji, pohrlili su po svoju besplatnu dozu cjepiva. U Koprivničko-križevačku županiju stiglo je 8040 doza cjepiva, malo više nego lani, a prvenstveno je namijenjeno osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima te zdravstvenim radnicima.
Za njih je besplatno, a za ostale građane cijena je 20 kuna, no pitanje je hoće li svoju dozu i dobiti, jer, kako je kazala dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, oni se još ne mogu cijepiti.
– Prva dva tjedna rezervirana su za sve ugrožene skupine, pa molim zdrave građane da ne dolaze na cijepljenje. Nakon što se cijepe oni za koje je cjepivo prvenstveno i namijenjeno, mogu doći, ako ostane koja doza – kazala je dr. Vadla.
Građani se cijepe cjepivom Influvac koje pokriva sojeve A/Michigan (H1N1), A/Singapore (H3N2) i B/Colorado (linija Victoria). U Europskoj uniji sve više prevladava korištenje novog, četverovalentnog cjepiva, koje pokriva dva A i dva B soja virusa, no Hrvatska je, s obzirom na ugovor s nizozemskim proizvođačem, nabavila trovalentno.
Doznajemo kao građani takvo četverovalentno cjepivo mogu nabaviti u ljekarnama, no obiteljski liječnici, kao i liječnici u Zavodu za javno zdravstvo, njime ih ipak neće htjeti cijepiti.
– Mora postojati određeni slijed nabave cjepiva i građani ne mogu samo tako donijeti cjepivo k nama i tražiti da ih cijepimo. Cijepimo isključivo svojim cjepivom. Ako osoba želi, mi ga možemo naručiti za nju, ali da ga donese k nama, to ne – kazala je dr. Vadla.

Izvještava: Mirela Ištvanović
FOTO/VIDEO: NIKOLA WOLF