FOTO Živi u ruševnoj kući zbitoj od blata: Kad zapuše vjetar, čujem i vidim kako mi se zidovi njišu

U dijelu kuće stoji još samo jedna greda. Bojim se, ako ona popusti, da ne povuče sa sobom i drugi dio kuće - kaže Zlatko Blažic


Autor: podravski.hr — 16.02.2019. / 18:28 Aktualno

Unutrašnjost Zlatkove jadne kućice

Svaka kiša i malo jači vjetar znače zebnju za Zlatka Blažica (46) iz mjesta Donji Maslarac u općini Sokolovac nedaleko od Koprivnice. On živi u kući sagrađenoj od blata, staroj više od jednog stoljeća, koja se, kako kaže, može svaki trenutak srušiti.
– Kad puše vjetar, vidim i čujem zidove kako se njišu. Dio kuće, u kojem ne stanujem, već je u potpunosti urušen. U tom dijelu stoji još samo jedna greda. Bojim se, ako ona popusti, da ne povuče sa sobom i drugi dio kuće – objasnio je Zlatko Blažic, koji nas je dočekao u svojoj staroj, ali urednoj kući.
Nije problem samo vjetar, kaže nam Zlatko, jer kad pada kiša, krovište prokišnjava te mora postaviti nekoliko kanti kako njegova kuća ne bi bila poplavljena. Kad ga pitamo kako je njegov život došao do ovakvog stanja i bijede, samo sliježe ramenima.
Govori nam da se nije snašao i da je njegova obitelj uvijek bila siromašna. Nakon smrti majke i nakon što su se braća odselila, Zlatko je ostao sam u zemljanoj kući te je, kako izgleda, izgubio bitku s vremenom i nije se sam uspio snaći u svijetu.
Kako živi u Donjem Maslarcu, koji se nalazi na bilogorskim obroncima, nema automobil niti bicikl, a svako putovanje u „civilizaciju“ zahtijeva cjelodnevni angažman.
Najprije je potrebno propješačiti više od šest kilometara do željezničke postaje pa tamo pričekati vlak. Naravno, povratak je teži jer se ide uzbrdo. Tako izoliran, Zlatko je ostao zarobljen u vremenu, a njegova neumoljivost dovela je do toga da njegova kuća sad predstavlja sigurnosni problem za njega, ali i druge.
– Općina mi je uvela struju u kuću i na tome zahvaljujem, ali sad stvarno ne znam kako dalje. Živim od socijalne pomoći i sam ne mogu ništa. Zato molim nekoga tko mi može pomoći da mi pomogne kako bih riješio ovaj problem koji ugrožava moju egzistenciju – zavapio je Zlatko Blažic. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF