FOTO Život po starinski: baka Vida živi u toploj starinskoj hiži koja kao da je zamrznuta u vremenu

Njezina kuća odiše nekim minulim vremenima, a uređenje podsjeća na topli dom kakve danas viđamo samo u starim filmovima


Autor: podravski.hr — 03.03.2018. / 16:31 Stil

Upravo su gotovi slasni domaći štrukli

Baka Vida Đuran iz Koprivničkih Bregi jedna je od sve rjeđih čuvarica podravskih običaja. Njezina kuća odiše nekim minulim vremenima, a uređenje podsjeća na topli dom kakve danas viđamo samo u starim filmovima.
– Nekad nismo imali novaca za nekakvo moderno uređenje, a meni tako odgovara i danas. Najbolje se osjećam pored svoje zidane peći koja odlično grije. Evo, baš su gotovi i štrukli s jabukama i jagodama iz mojeg vrta, a takve moj unuk s kojim živim najviše voli, pa da ga dočekaju bakini kolači kad se vrati s posla – ispričala nam je baka Vida koja, unatoč svojim poznim godinama, obrađuje vrt, uzgaja cvijeće te brine o kući.
Kako kaže, nema boljeg od domaćih kolača pečenih u ovakvoj peći koja se loži bukovim drvima, a ona i najbolje griju.
– Kad je vani zima, uglavnom radim nešto po kući ili gledam svoje serije, a svakodnevno kuham ručak za unuka. On mi puno pomaže, nosi mi drva u kuću i radi teže poslove koje ja više ne mogu obavljati. Nekad smo se suprug i ja bavili poljoprivredom. Znate, ja sam se udala k susedu. Živjela sam u susjednoj kući i tak smo se moj pokojni suprug i ja našli ‘prek plota’. Bilo nam je teško, no uredili smo kuću i lijepo živjeli – prisjetila se baka Vida.
Iako spava pored peći u dnevnom boravku, u svojoj spavaćoj sobi čuva uspomene na svoje roditelje i supruga, a u bogato ukrašenim ormarima drži ručne radove, ‘šlingeraj’ i jastuke punjene domaćim perjem. (sm)

Stara zidana peć još dela kak vurica

Poklopci lonaca i rajngli poslagani po starinski

Starinski ormari u kojima baka čuva svoje uspomene

Trijem na ulazu u kuću s krevetom za odmor i ukrasnim tikvicama

Pomoćna kućica obrasla u bršljan

FOTO: NIKOLA WOLF