Ako vam je teško u životu, pogledajte gdje živi ovaj čovjek. I ne da se iz kuće premda su mu ispilili sva vrata i uništili prozore

Bio sam u Centru za socijalnu skrb i tamo su mi rekli da ne mogu ništa, da je to moj stil života. A kamo da idem, da u grabi završim – žali se Josip Horvat


Autor: podravski.hr — 31.10.2018. / 14:14 Aktualno

Josip Horvat živi u ovom košmaru i neredu i ne da se iz toga

Josip Horvat iz Rasinje kod Koprivnice požalio nam se kako ima velikih problema s vlasnikom kuće u kojoj trenutno živi. Kako kaže, on mu je ispilio sva vrata na kući te razbio i uništio stolariju i boji se kako će dočekati zimu.
– Ovu sam kuću dobio na korištenje preko Centra za socijalnu skrb i tu sam već desetak godina. Sad je došao jedan od suvlasnika, Dragutin Kovačić, i to mi uništio. Zašto, ne znam, a primijetio sam i da mi fali novac – veli Josip.
Kako kaže, to već traje duže vrijeme, a budući da taj suvlasnik živi u blizini, čeka da on nekamo ode i onda mu ulazi u kuću i uništava.
– Veli mi taj Dragutin da to radi zato jer smije, a on to ne smije. Ispilio mi je devetora vrata. Bio sam u Centru za socijalnu skrb i tamo su mi rekli da ne mogu ništa, da je to moj stil života. A kamo da idem, da u grabi završim – objasnio je Josip i dodao da je ovo jedini smještaj gdje može biti.
– Još su mi rekli da sam ženu zlostavljao, a ona je godinama živjela ovdje sa mnom. Općini sam se žalio da sam u teškoj situaciji, nitko nikad nije mi pomogao – veli Josip.
Kako kaže, on ne bi želio otići iz te kuće jer je tu već dugo. Ipak, Centar za socijalnu skrb i Općina Rasinja u nekoliko su mu navrata željeli pomoći, no Josip je svaku pomoć odbijao.
– Ponudili smo gospodinu Josipu nekoliko kuća koje su u vlasništvu Općine, sve smo ih zajedno obišli, međutim, niti jednu nije želio. Mogao je u jednoj od njih besplatno boraviti s obitelji, no on je to odbio – rekao je Marijan Hadelan, zamjenik načelnika Općine.
Iz CZSS-a su nam pojasnili kako ga oni u kuću u kojoj se trenutno nalazi nisu sami smjestili, već su mu pomogli pronaći nekadašnjeg vlasnika te kuće koji mu je dozvolio da tu boravi godinu dana. U međuvremenu je kuća prodana sadašnjim vlasnicima, obitelji Kovačić, koji, kako kažu, muku muče s Josipom kojeg ne mogu istjerati van iz kuće.
– Mi više ni sami ne znamo što da radimo s njim. Kuću smo pošteno kupili, a zbog njega ne možemo je koristiti. On se van ne da, vidjeli ste i sami u kakvom neredu živi i što je od te kuće napravio. Dragutin jest ispilio vrata, no zato što više nije znao što da s tim čovjekom napravi. Svjesni smo da smo pretjerali, ali više nemamo rješenja. Općina mu je nudila kuće, niti jednu nije htio. I mi bismo mu dozvolili da tu ostane da se ponaša kao čovjek, da je uredan, da održava kuću, no on živi u neljudskim uvjetima koje si je sam stvorio – rekla je Dragutinova supruga koja je suvlasnica kuće.
Iz Centra za socijalnu skrb u Koprivnici poručili su kako ih je kontaktirao Kovačićev odvjetnik i tražio da ga isele, no oni s tim slučajem nemaju veze.
– Očitovali smo mu se da Centar nije nadležan za iseljenje, jer nije ugovorna stranka ugovora o najmu. Bio sam osobno tada na terenu, a obitelj Horvat je odbila dobrovoljno iseljenje – kazao je Danijel Rusak, ravnatelj koprivničkog Centra za socijalnu skrb koji potvrđuje kako se žena odselila od njega zbog obiteljskog nasilja. (sm)

FOTO: DUBRAVKO VUTUC