FOTOGALERIJA: Upozoravali na važnost ranog prepoznavanja moždanog udara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Diljem Hrvatske prošli tjedan obilježen je Svjetski tjedan prevencije moždanog udara, pa tako i u Koprivnici. Izuzetno je to važno, upozoravaju liječnici, jer se ranim prepoznavanjem moždanog udara i detekcijom samih čimbenika uvelike može ubrzati oporavak i smanjiti šteta po zdravlje samog pacijenta.

Glavni simptomi moždanog udara su oduzetost jedne strane lica, utrnulost dijela tijela i poremećaj govora. Oduzetost lica podrazumijeva obješen rub usana. Liječnici savjetuju da osobi kažete da se nasmije ili isplazi jezik. Ako ne može podići oba kuta usana, a jezik je iskrivljen ili bježi na stranu, nešto nije u redu. Utrnulost dijela tijela znači da bolesniku jedna ruka pada. Pogođeni moždanim udarom govori konfuzno i nerazumljivo.

To je također hitan znak da ga odmah treba dovesti u bolnicu ili nazvati 194, jer vrijeme je dragocjeno. Ako dođete na vrijeme, osobi se može pomoći da ima što manje deficita i oduzetosti tijela.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI