Franc nam je ispričao nevjerojatnu priču: Živ sam, a odrezali su mi pola glave

Podravski list profile

Priča o spletu okolnosti u kojima je spašen život Francu Kovačeku (66) iz Županca pokraj Ludbrega zaista je dokaz da „život piše priče“. Isto tako, dokaz je da i običan čovjek u Hrvatskoj može doći do najuglednijih hrvatskih liječnika koji po stručnosti i referencama spadaju u sam europski, pa i svjetski vrh, bez mita ili poznanstava.

Sve je počelo običnom zuboboljom, za koju je na prvom pregledu liječnik rekao da je posljedica upale žlijezde slinovnice, a zapravo je bio zloćudni tumor koji je vrlo lako mogao biti koban za Franca Kovačeka.

– Srećom, moj me je liječnik nakon svoje dijagnoze ipak poslao u varaždisnku bolnicu na daljnje pretrage. Tamo mi je vrlo brzo dijagnosticiran zloćudni tumor usne šupljine. Liječnici u Varaždinu nisu mi preporučili operaciju već zračenje. Kako su kazali, šteta od operacije na tkivu moje glave bila bi prevelika za rekonstrukciju kad bi se uklonilo svo tkivo zahvaćeno tumorom – pripovijedao je svoju priču Franc Kovaček.

No, slučaj tada dobiva novu dimenziju. Naime, Francu je tumor dijagnosticiran 2009. godine, a četiri godine prije operirao je glasnice kod jedne od najvećih stručnjakinja za tu granu medicine, profesorice Sante Večerine Violić, do koje je također došao slučajno.

– Imao sam probleme s glasnicama do te mjere da mi je glas bio neprepoznatljiv. Moji poznanik iz obližnjeg Malog Bukovca, koji je bolovao od raka grla i glasnica, preporučio mi je profesoricu Večerinu Violić. Išao sam k njoj te mi je dijagnosticirala da su moj glavni problem polipi na glasnicama. Obavio sam operaciju i ponovo normalno progovorio, a tek sam kasnije saznao da je ona liječila i operirala glasnice brojnih poznatih pjevača te da joj u tome nema ravne – objasnio je Franc Kovaček.

Kada je obolio od karcinoma, Franc se opet naručio na pregled kod profesorice Večerina Violić, što mu je spasilo život.

– Profesorica je imala i svoju privatnu radnju i sjećam se da sam pregled platio 600 kuna, kao i prethodni pregled kada sam imao problema s glasnicama. Profesorica je pregledala moju dokumentaciju i rekla mi da ona nije stručnjakinja koju ja trebam, ali mi je preporučila profesora Mišu Viraga i obećala mi da će mu prenijeti informacije o mom slučaju – objašnjavao je Franc  put svog izlječenja.

I samo tako, nakon petnestak dana, uslijedio je poziv iz ordinacije jednog od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka moderne medicine, pokojnog profesora Miše Viraga. O njegovoj veličini dovoljno govori činjenica da je kao jedini kirurg iz Hrvatske 2006. izabran za člana britanskoga „Royal College of Surgeons“, uglednog društva kirurga starog četiri stoljeća, koje svake godine u svoje redove prima tek nekoliko liječnika iz cijelog svijeta. Također, iste godine izabran je za predsjednika europskog Udruženja maksilofacijalnih kirurga.

– Profesor Virag primio me brzo nakon što je doznao za moj slučaj, ali za razliku od varaždinskih liječnika, vrlo mi je izravno rekao da je operacija jedini način da preživim. Tada sam doznao da u mojoj dokumentaciji piše da sam u varaždinskoj bolnici odbio operaciju, ali to nije istina, meni su liječnici tako savjetovali i ja sam ih slušao, ali u dokumentaciji je pisalo nešto drugo što me neugodno iznenadilo – napomenuo je Franc Kovaček.

Nakon kratkog razgovora s profesorom Viragom, Franc je potpisao dopuštenje za operaciju.

– Doktor Virag mi je rekao samo jednu rečenicu kada sam mu rekao da su mi liječnici u Varaždinu rekli da će mi odrezati pola glave. Rekao mi je: ‘ja ću učiniti isto, ali ja znam kako i popraviti štetu koju sam učinio. Ako ćete prvo ići na zračenje, opet ćete se vratiti k meni, ali tada će biti kasno.’ Nakon te rečenice više nisam imao nikakvih nedoumica – objasnio je Franc Kovaček.

Sama operacija bila je vrlo zahtjevna te je Francu odstranjen dio čeljusti i svi mišići na lijevoj strani lica, a da njegovo lice i usta dobiju barem dio prijašnje funkcionalnosti, u izrezan dio presađen mu je dio njegova prsnog mišića.

Srećom, nakon te operacije prije deset godina Francova bolest nije se vratila, ali njegov spasitelj više nije među živima. – Gledao sam na televiziji neku emisiju i tada su rekli da je umro profesor Mišo Virag. Bio sam vrlo tužan – završio je Franc Kovaček svoju priču.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Radiju Križevci nagrada HURIN-a

Na 12. danima elektroničkih medija, koji su prošli tjedan održani u Zadru, Radio Križevci primili su nagradu Hrvatske udruge radijskih nakladnika za svoju akciju „Izbor

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti