FRANCOVA JAJCA ‘Nemam baš nikakvih mjesečnih primanja i živim samo od ovih jaja koje snesu moje kokice’

Punu kantu domaćih i zdravih jaja upravo je odnio susjedi Ruži


Autor: podravski.hr — 06.03.2018. / 13:57 Aktualno

Sreća da su koke nesle jaja i po ovoj zimi

Podravski seljaci oduvijek žive s mišlju da dok god bude zdravlja i nekoliko kokica u dvorištu nitko neće ostati gladan. Ogledni primjer za takvu ‘filozofiju života’ je i Franc Repić (69) iz Malog Bukovca kod Ludbrega.
On na svom skromnom imanju, bez ijedne kune primanja, živi od kokoši. Zatekli smo ga kako punu kantu domaćih i zdravih jaja nosi susjedi Ruži, koja će od njih pripremiti kolače i ostale slastice. Francove su kokoši unatoč vrlo niskim temperaturama svakodnevno nesle jaja. Budući da živi sam, ne može potrošiti tolika jaja pa ih mijenja sa susjedima za namirnice.
– Nemam nikakvu mirovinu i živim od onoga što proizvedem. Ne mogu reći da mi je lako jer bez novca se teško živi. Kao što vidite, moje koke stalno nesu jaja pa me preko zime prehranjuju – priča nam dobro raspoložen Franc Repić.
Zaputio se ovaj skromni mještanin Malog Bukovca, tako, do svoje susjede Ruže koja ga je već čekala na kućnom pragu.
– Rado uzimam jaja od Franca, a baš mi danas treba nešto više jer ću pripremiti kolače. Sve je to dobrosusjedska suradnja, a Franc će, naravno, biti pozvan na kolače kako bi okusio ono čega ne bi bilo bez njegovih kokoši – zaključila je Francova susjeda Ruža. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF