Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Franjo i Boža: Mljekara ne želi naše mlijeko, ali naša štala neće biti prazna!

Franjo (75) i Boža (72) Barčanec rijetki su Peterančani koji još uvijek uzgajaju krave. Trenutno u štali imaju 11 grla od čega je pet muznih krava i dnevno proizvode oko 70 litara mlijeka. Već tri mjeseca ne predaju mlijeko na mljekaru jer im je iz mljekarske industrije poručeno da su „mali“ proizvođači i da im zbog toga više nisu zanimljivi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Mi nikad nismo htjeli na našem imanju uvesti laktofriz i sad nas se mljekara s kojom smo godinama surađivali odrekla. Stvarno je jadno i žalosno da se s jedne strane tjeraju mali proizvođači da prodaju krave i ugase proizvodnju, a s druge strane uvoze velike količine mlijeka. Nije ni čudno što nam sela izumiru – kaže Franjo Barčanec.

Mlijeko od njih sad, dodaje Franjo, uzimaju susjedi i rodbina, a u štali ima i telića te svestrana Boža pripravlja i prge i domaći sir pa ga nisu prisiljeni prolijevati.

– Nekad su poljoprivrednici s dvije do tri krave bez problema mogli i školovati djecu, a danas takva gospodarstva više nikome nisu zanimljiva. Normalno da se to odražava i na demografiju u manjim sredinama te da je u svim selima sve manje domaćinstava koja uzgajaju stoku – ističe Franjo Barčanec.

Zdravlje Franju i Božu još uvijek odlično služi pa bez obzira na to što ih mljekarska industrija više ne želi, ne namjeravaju isprazniti štalu.

– Naviknuti smo da u štali uvijek ima krava pa sve dok bumo mogli delati, naša štala neće biti prazna. Često u šali znamo reći da smo još uvijek radno sposobni jer jedno drugo dobro održavamo. Ni auto ni traktor ne mogu biti u voznom stanju ako ih se ne održava pa to onda valjda vrijedi i za ljude – zaključio je u šali Franjo Barčanec.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI