Franjo: Politika je ta koja je seljake dotjerala do propasti, a sela do izumiranja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Franjo Hoić iz Kalinovca, kao i većina poljoprivrednika, zbog mizernih otkupnih cijena mlijeka bio je prisiljen stočarstvo zamijeniti ratarstvom. Još uvijek u štali Franjo ima šest krava kako bi zadržao tradiciju uzgoja goveda jer se s tim brojem grla ne može dostojno živjeti.

-Situacija u poljoprivredi je katastrofalna, a posebno u stočarstvo, no zbog svoje životne dobi nemam drugog izbora nego uzgojem krava i ratarstvom dočekati mirovinu. Teško je očekivati da bi sad mogao naći nekakav posao pa sam ostavio šest krava, a i dalje obrađujem 12 hektara zemlje – priča nam Franjo Hoić.

Zbog neisplativosti stočarstva, dodaje on, nije ni čudo da sela izumiru. Nekad u Kalinovcu, naglašava Franjo, gotovo da nije bilo domaćinstva koje nije imalo krave, a danas mlijeko na sabiralište predaje samo sedam Kalinovčana.

-To je najbolji pokazatelj dokud je politika dogurala naša sela i poljoprivrednu proizvodnju. Mladi dobro vode da se od toga ne može dostojno živjeti i u potrazi za radnim mjestima odlaze iz sela. Žalosno je da danas djeca sa sela moraju imati terensku nastavu kako bi vidjela kako izgledaju krave – kaže Franjo Hoić.

Na 12 hektara sadi razne vrste žitarice i od njihove prodaje nekako Franjo krpa kućni proračun i preživljava od prvog do prvog.

-Ni u ratarstva situacija nije bajna. Otkupne cijene pšenice i kukuruza daleko su od onih koje bi jamčile čistu profitabilnost proizvodnje. Malih pomaka je bilo u prošloj sezoni, ali to je tek dovoljno da ne poslujemo s minusom – kaže Franjo Hoić.

Država bi, smatra Franjo, trebala uvesti nove mjere s kojima će potaknuti domaću proizvodnju kako bi se sela spasila od potpunog izumiranja.

-Kod nas još uvijek nema sluha za poljoprivrednike pa nije ni čudo da nas ne nasljeđuju mlade generacije. Ne mogu svi imati velike farme i stotine hektara zemlje pa se mora osmisliti način kako manjim gospodarstvima osigurati isplativost proizvodnje – zaključio je Franjo Hoić.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI