Frankol: Poslodavci, nemojte otpuštati, cijenite svoje radnike, ne brzajte s odlukama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlada Republike Hrvatske, nakon prvotnog paketa mjera za spas gospodarstva koji su u većini slučajeva bili kritizirani, prošli je tjedan donijela novi paket mjera, koji je po mnogima konkretniji i mnogo veća pomoć poduzetnicima u Hrvatskoj. 

Tako je prvotno predviđena potpora od 3250 kuna  podignuta na 4000 kuna neto, a za njeno korištenje prijavljeno je već više od 400.000 radnika.  Osim neto isplate, država preuzima i obavezu isplate doprinosa, koji za 4000 kuna iznose dodatnih 1460 kuna, pa je to ukupno  5460 kuna po zaposlenom. Samo ta mjera državu će koštati  8,5 milijarda kuna.

 Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad znatno otežan ili onemogućen i koja će djelomično ili u cijelosti biti oslobođena poreznih obaveza za sljedeća tri mjeseca, a riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak i doprinosima. Slijedimo logiku prvog kruga mjera – naveo je premijer Andrej Plenković kod predstavljanja mjera.

Tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto imaju pravo na odgodu i otplatu poreznih davanja do 24 mjeseca bez kamata. One tvrtke pak koje imaju prihod manji od sedam i pol milijuna kuna, a pad prihoda od 50 posto, one su u potpunosti oslobođene spomenutih davanja. Treća mjera odnosi se na plaćanje PDV-a. Uspostavit će se sustav na način da se on plaća nakon naplate izdanih računa, a ne kada izda fakturu.

Četvrta mjera odnosi se na državnu potrošnju. Provodit će se samo postupci javne nabave koji su nužni, ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća – kazao je premijer Plenković.

PREKID OVRHA

Kako piše Jutarnji list, Vlada priprema novi dodatak na gospodarske mjere, a radi se o prekidu svih ovrha, postojećih i onih budućih. Radi se o privremenom zastoju, a zamrznut će se i zatezne kamate.

Ovaj bi prijedlog u saborskoj proceduri trebao biti ovog tjedna. Bit će izuzete ovrhe zbog alimentacije, plaće i otpremnine, kao i ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka.

Jedan od najvećih kritičara prvog paketa Vladinih mjera bio je Radimir Čačić, varaždinski župan i bivši potpredsjednik Vlade, koji je ove nove mjere pohvalio uz jednu iznimku, a to je odluka da će se porezna davanja otpisati samo onima kojima prihod pada za 50 ili više posto.

–  Ta struktura cijelu priču čini netransparentnom. Štoviše, potiče na to da se smanji ukupni prihod, što država ne smije činiti, to nije dobro i nadam se da će to korigirati – rekao je Radimir Čačić.

Darko Frankol

Ova kriza najviše je pogodila male obrtnike i gospodarstvenike koji se bave uslužnim djelatnostima. No, Darko Frankol, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica i dugogodišnji obrtnik apelira na poslodavce da ne brzaju.

– Vidimo sada da oni koji su požurili i otpustili svoje djelatnike sada možda zbog toga žale. Država je ovim mjerama pomogla, vjerujem da će doći i bolji dani i da će poslodavci možda moći i isplatiti razliku do pune plaće koje sada   ne primaju. Moja molba poslodavcima je: Ne otpuštajte, cijenite svoje zaposlenike, jer će oni to znati prepoznati. Zadovoljan sam što je i grad Koprivnica uveo mjere koje će nam pomoći. Želio bih još samo poručiti svima: Ostanite doma i pobijedit ćemo ovo zlo – rekao je Darko Frankol i dodao:

– Mislim da je ovo vrijeme najbolje da donesemo odluku o neradnoj nedjelji, jer vidimo sada da možemo bez svježeg kruha ili bombona u nedjelju, a zašto te žene, jer većinom se radi o ženama, ne bi u nedjelju bile doma – zaključio je Frankol.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI