Franović Galeti: Koprivnička sinagoga zasjala u malo drugačijem sjaju

Umjetnik i sveučilišni profesor Toni Franović, koji već godinama živi u Legradu, u koprivničkoj je sinagogi ove subote imao otvorenje svoje ambijentalne umjetničke instalacije Vrt plavog lotosa – Franović Galeti.

Ovaj osebujni umjetnik je, naime, mjesec dana radio na preuređenju koprivničke sinagoge, a koju je posvetio velikom umjetniku, prerano preminulom Ivanu Ladislavu Galeti, inače utemeljiteljem studija Medijskog dizajna na koprivničkom Sveučilištu Sjever, a kojeg Toni smatra svojim jedinim pravim učiteljem i mentorom.

Sinagogu je tako ispunio slamom i biljem s podravskih polja u blizini rijeke Drave, a ambijent ukrašavaju viseće tkanine. Franović je time spojio podravsku tradiciju s onom židovskom, što za njega ima i intimnu notu: u toj su se sinagogi, naime, daleke 1939. godine vjenčali njegovi djed i baka.

Na otvorenju je prikazan i kratki video uradak koji prikazuje Tonijev vrt u Legradu koji je prepun trstike i ostalih motiva. Posebnu atmosferu stvara i osvjetljenje: po prostoru su postavljeni reflektori koji isijavaju jedini izvor svjetlosti u cijelom ambijentu, koji ispunjen glazbom zaista podsjeća na neko mjesto u kojem se odvija neki ritual.

Poveznica s Galetom je u cijelom Franovićevom umjetničkom putovanju i procesima, kojeg bez Galete svega ovog ne bi bilo, kaže Franović – Njegova je misija bila velika, impozantna, kako je prkosio okolini, dizao letvicu društvu, a tromo i lijeno, ustrašeno I kukavno društvo od toga u najmanju ruku zazire. Kako se osjećam bliskim tim idejama, ovo je moj mali pokušaj da pred oči javnosti podastrem tu humanu dimenziju – zaključuje Franović, koji je na svojevrsnu zastavu izvješenu na sinagogu ispisao svoju posvetu, uz naziv instalacije dodavši Kon-tiki, što direktno asocira na povijesnu splav izgrađenu od primitivnog materijala i kojom su norveški istraživači krenuli na putovanje Tihim Oceanom.

Foto: Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI