Franović Galeti: Koprivnička sinagoga zasjala u malo drugačijem sjaju

Umjetnik i sveučilišni profesor Toni Franović, koji već godinama živi u Legradu, u koprivničkoj je sinagogi ove subote imao otvorenje svoje ambijentalne umjetničke instalacije Vrt plavog lotosa – Franović Galeti.

Ovaj osebujni umjetnik je, naime, mjesec dana radio na preuređenju koprivničke sinagoge, a koju je posvetio velikom umjetniku, prerano preminulom Ivanu Ladislavu Galeti, inače utemeljiteljem studija Medijskog dizajna na koprivničkom Sveučilištu Sjever, a kojeg Toni smatra svojim jedinim pravim učiteljem i mentorom.

Sinagogu je tako ispunio slamom i biljem s podravskih polja u blizini rijeke Drave, a ambijent ukrašavaju viseće tkanine. Franović je time spojio podravsku tradiciju s onom židovskom, što za njega ima i intimnu notu: u toj su se sinagogi, naime, daleke 1939. godine vjenčali njegovi djed i baka.

Na otvorenju je prikazan i kratki video uradak koji prikazuje Tonijev vrt u Legradu koji je prepun trstike i ostalih motiva. Posebnu atmosferu stvara i osvjetljenje: po prostoru su postavljeni reflektori koji isijavaju jedini izvor svjetlosti u cijelom ambijentu, koji ispunjen glazbom zaista podsjeća na neko mjesto u kojem se odvija neki ritual.

Poveznica s Galetom je u cijelom Franovićevom umjetničkom putovanju i procesima, kojeg bez Galete svega ovog ne bi bilo, kaže Franović – Njegova je misija bila velika, impozantna, kako je prkosio okolini, dizao letvicu društvu, a tromo i lijeno, ustrašeno I kukavno društvo od toga u najmanju ruku zazire. Kako se osjećam bliskim tim idejama, ovo je moj mali pokušaj da pred oči javnosti podastrem tu humanu dimenziju – zaključuje Franović, koji je na svojevrsnu zastavu izvješenu na sinagogu ispisao svoju posvetu, uz naziv instalacije dodavši Kon-tiki, što direktno asocira na povijesnu splav izgrađenu od primitivnog materijala i kojom su norveški istraživači krenuli na putovanje Tihim Oceanom.

Foto: Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI