Galovićeva jesen vraća se u Peteranec, knjige predstavljaju Damir Karakaš i Zoran Predin

Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen u organizaciji podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatsih književnika, pokraj održavanja u Koprivnici i okolnim gradovima, ove se godine vraća i u Peteranec, a trajat će sveukupno osam dana.

U pripremi je bogat program, koji se sastoji od književnih susreta, javnih čitanja, predstavljanja knjiga, okruglih stolova, stručnih i znanstvenih kolokvija, izložbi, predstava, ekskurzija i slično.

– Osim toga što nam se Peteranec vraća u sklopu manifestacije, posebnost ovog izdanja festivala je ta da smo ovim 28. izdanjem postigli to da sam festival duže živi nego što je sam Galović doživio godina u stvarnosti. No, naravno da znamo da on još uvijek živi kroz poeziju i ostalu književnost koju je stvarao – rekao je na predstavljanju programa festivala ispred Organizacijskog odbora festivala koprivnički književnik Marko Gregur.

Festival će svečano otvorenje imati u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu, i to izložbom Reci mi to vezom Vesne Peršić Kovač uz predstavljanje knjige Dok večer se zmrači Frana Galovića.

Predstavljanja knjiga u Koprivnici imat će poznati autori Damir Karakaš, i to svojim novim romanom Okretište u gradskoj knjižnici, kao i poznati slovenski glazbenik Zoran Predin koji će u sklopu Dana Grada imati i koncert. On, doduše predstavlja knjigu Mongolske pjege u Galeriji Mijo Kovačić, a imat će i prigodni susret s učenicima gimnazije.

Od drugih gostiju tu su Tomsilav Zagoda, Jadranka Pintarić, Siniša Matasović i Žarko Jovanovski, koji će se susresti s učenicima srednjih škola u Koprivnici, odnosno Križevcima i Ludbregu.

Važan dio Festivala su i nagrade, osim one glavne, dijelit će se i tzv. Mali Galović, nagrada za najbolje učeničke literarne radove.

– Ovo prvo, usudio bih se reći post-pandemijsko izdanje festivala, zasjat će u jednom novom, ali i punom sjaju. Puno je događanja zbog korone došlo pod upitnik, no same Galovićeve jeseni nisu nijednom bile pod upitnikom. Čak se pojavila i neka nova volja, i za novim idejama i iskoracima, a ove nas godine čeka zaista sjajan program. Osim Zorana Predina koji će uz predstavljanje knjige održati i koncert, preostaje nam samo da zamolimo Radu Šerbedžiju da nam dan poslije na bini odrecitira nešto od Galovića i to je to. Doista, nemamo puno toga čime se Podravina može na taj način promovirati i ova manifestacija pokazuje koliko je Podravina ustvari značajna u hrvatskim kulturnim prostorima, pa i šire – rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Neću kriti zadovoljstvo što se Galoviećva jesen vraća u Peteranec, rodno mjesto jednog od najznačajnijeg kajkavskog književnika, veselim se našoj budućoj suradnji. Osobno se veselim samom otvorenju jer će po prvi puta nakon cijelgo desetljeća participirati kulturna društva s područja samog Peteranca, koje su svaki na svoj način vezane uz rad i djelovanje Frana Galovića – izjavio je načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić.

Cijeli program i raspored događanja možete pogledati ovdje.

Foto: Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI