Gastroskopija – nezamjenjiva pretraga otkriva i najteže bolesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gastroskopija je zasad nezamjenjiva pretraga u svakodnevnoj upotrebi, poznata i pod nazivom gornja endoskopija. To je pretraga koja omogućuje liječniku detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika kod pacijenta koji imaju određene simptome. Vrlo je pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upalnih promjena sluznice, vrijedova (ulkusa) i tumora jednjaka, želuca ili dvanaesnika.

Liječnik može tokom pretrage na vidljivo promijenjenoj sluznici uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage da se utvrdi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promijeni, kao i za dokazivanje prisutnosti H. pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj nekih bolesti želuca.

Želudac mora biti potpuno prazan i pacijent ne smije ništa jesti i piti osam sati prije pregleda. Važno je liječniku kazati o trajnoj terapiji prije pretrage i posavjetovati se s njim da li uzimati terapiju prije gastroskopije ili nakon nje. Također je važno obavijesti ga ako bolujete od plućnih ili srčanih bolesti, te ako znate da ste alergični na nešto.

Pretraga se izvodi na lijevom boku, a endoskop se lagano uvodi kroz usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Endoskop ne smeta kod disanja.

Pregled je bezbolan, ali se može javiti refleksni nagon na povraćanje, koji uzrokuje prisutnost endoskopa u ustima i gornjem probavnom traktu. Prije pretrage moguće je lokalnim anestetikom smanjiti podražaj endoskopa, a može se dati i blaži sedativ koji opusti pacijenta i olakša pretragu.

Međutim, ako se slijede upute osoblja koje vodi pretragu, to najčešće nije potrebno. (Dr. Milan Simić)

FOTO: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI