“Gazda” Igor: Čita se sve manje, ali ne bojim se da ću izgubiti posao

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Da nema lektire, pitanje je bi li bilo i križevačkog bibliobusa, bolje rečeno „bibliokombija“ s obzirom na vozilo koje s oko 2000 naslova svakodnevno obilazi područje bivše križevačke općine.

Knjižničar Igor Kuzmić, „gazda“ bibliobusa, veli kako 36 stajališta, od kojih su 24 kod osnovnih škola, obiđe u dva tjedna, i tako već deset godina. Je li se što u tom razdoblju promijenilo? – pitali smo ga kad smo ga zatekli na stajalištu u Svetom Ivanu Žabnu.

– Na početku je ljude jako zanimalo što je to bibliobus i što sve imamo, pa je u prvih nekoliko godina bio ‘boom’, učlanilo se puno ljudi. No, s vremenom se to prorijedilo. U prosjeku imam desetak aktivnih članova po stajalištu. Djeca uglavnom uzimaju lektiru, rijetko nešto izvan popisa – odgovara Kuzmić.

Igor Kuzmić

A koliko čitaju odrasli seljani?

– Oni koji čitaju, čitaju jako puno. Imam, recimo, stariju ženu u Bočkovcu, koja ima farmu svinja, a posuđuje po četiri-pet naslova. Imamo pedesetak odraslih članova koji puno čitaju, između tri i pet naslova u dva tjedna – veli Kuzmić.

Najčitaniji naslovi su oni koji dolaze iz pera autorice Lise Kleypas. Ljubići. Dostojevski i Tolstoj nisu baš popularni, to su prošla vremena.

Pita li se knjižničar Igor ima li bibliobus danas uopće smisla.

– Ponekad, kad pada kiša, pa nema nikoga. No, drugi dan osvane sunce, pa se sjate učenici po lektiru. No, novim generacijama pažnju plijeni mobitel, i tu su potpuno koncentrirani. Kad je riječ o knjizi, nisu toliko koncentrirani. Recimo, potpuno zanemaruju pravopis, to im nije važno. Morat će se tu nešto zaokrenuti – veli on.

Osim lektire, koju posuđuju „pod moram“, klince privlače dobri naslovi.

– Postoji, recimo, knjiga s naslovom Nemoj otvoriti ovu knjigu. To je hit. Pa, recimo, Najgora djeca na svijetu, u kojoj su prikazani tipovi klinaca koji imaju ‘nezgodne’ osobine, i to ih privlači. Dobro idu i filmovi na DVD-u, imam nekoliko filmofila koji redovito posuđuju. No, generalno gledajući, mještani više dođu razgovarati sa mnom o tome što se događa u zemlji i svijetu nego što će posuditi knjigu – pripovijeda Kuzmić.

Spominje kako su u svijetu sve veći hit zvučne knjige, naročito za vozače koji provode puno vremena u automobilu. I bibliobus drži zvučne knjige, ali može ih se posuđivati samo slijepim osobama.

S obzirom na to da mnogo vremena provodi u „bibliokombiju“, pitamo Kuzmića kakav je komfor.

– Na početku sam bio suočen s tehničkim problemima. Primjerice, u zavojima bi padale knjige s polica te mi je trebalo dvije godine kako bih pronašao pravi nagib polica da više ne padaju. Grijanje? Imam. Sustav koji radi na naftu, upuhuje topao zrak u vozilo. Ne bojim se zime. I, usprkos svemu, ne bojim se da ću ostati bez posla – zaključio je Igor Kuzmić, „gazda“ križevačkog bibliobusa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI