LJUDI MOJI, GDJE JE KRAJ Danas poskupjeli parking i voda, ranije grobna naknada, a šuška se da ćemo uskoro plaćati i veće račune za smeće!

Baš je danas Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga odobrio poskupljenje vode, odvodnje i pročišćavanja, i to za 1,28 kuna po kubičnom metru ili 12,2 posto više nego dosad


Autor: podravski.hr — 28.09.2018. / 15:33 Aktualno

Od ponedjeljka skuplje i parkiranje u Koprivnici

Od ponedjeljka u Koprivnici skuplja cijena parkinga. Cijena jednog sata u prvoj zoni stajat će četiri umjesto dosadašnje tri kune, u drugoj zoni tri kune umjesto dosadašnje dvije, dok je cijena za treću zonu ostala ista – dvije kune.
Komunalac koji upravlja parkiralištima predstavio je danas novu organizaciju parkinga i smart rješenja za plaćanja parkirnih karta.
– Korisnici parkirnih mjesta pod naplatom od 1. listopada preko besplatne mobilne aplikacije PayDo mogu povoljnije parkirati. Koprivnica je trenutno jedna od 24 lokacije s aktiviranom PayDo uslugom kojom građani koji su do sada plaćali parkiranje putem SMS-a štede jer pri parkiranju građani više ne moraju plaćati troškove mobilnih operatera. Osim toga, usluga koristi i svima koji do sada nisu mogli plaćati SMS-om, poput turista zbog kojih je aplikacija dostupna i na stranim jezicima – rekli su na predstavljanju aplikacije u Komunalcu.
Ovo je samo jedno u nizu poskupljenja koja su već krenula u Koprivnici posljednjih mjeseci. Najprije je sa 128 na 187,50 kuna poskupjela godišnja grobna naknada na koprivničkom gradskom groblju, a baš je danas Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga odobrio poskupljenje vode, odvodnje i pročišćavanja, i to za 1,28 kuna po kubičnom metru ili 12,2 posto više nego dosad.
Do poskupljenja dolazi zbog povećanja cijene odvodnje, koja se nije mijenjala od 2012. godine, te pročišćavanja, koja je nepromijenjena od 2008. godine, kada je proradio gradski pročistač otpadnih voda. Kako je naš portal već objavio, prema simulaciji za prosječno tročlano kućanstvo i prosječnoj količini od 4,5 kubična metra mjesečno po članu kućanstva, prije poskupljenja ukupni mjesečni račun iznosio je 164,44 kuna, a nakon poskupljenja iznosit će 181,72 kuna ili 17,28 kuna više.
Prema nekim neslužbenim najavama, razmišlja se i povećanju cijene odvoza smeća. Val poskupljenja vezan je uz loše poslovne rezultate Komunalca kojeg nakon prodaje plinskog biznisa očekuje bolno restrukturiranje. O poslovnim rezultatima Komunalca za prošlu godinu možete pročitati OVDJE. (sm, hš)
FOTO: ILUSTRACIJA