GDJE JE KRAJ Nakon groblja, parkirališta i vode, od studenog skuplja još jedna komunalna usluga

Tu su i kazne za nepostupanje po zakonskim odredbama: plaćat će se ako bude više smeća od onog predviđenog volumenom spremnika te ako se smeće baca u krive spremnike (primjerice plastika i biootpad u spremnike za miješano komunalno smeće)


Autor: podravski.hr — 12.10.2018. / 16:21 Aktualno

Komunalac građane želi potaknuti na odvajanje korisnog otpada

Od 1. studenoga Gradsko komunalno poduzeće Komunalac u Koprivnici i općinama u kojima ima koncesiju za odvoz otpada kreće s novim načinom naplate cijene smeća, koja je prilagođena Zakonu o gospodarenju otpadom.
Tako će se umjesto dosadašnjeg sustava po kojem se plaćalo 11,68 kuna po svakom članu jednog kućanstva, sada odvoz miješanog komunalnog otpada naplaćivati po volumenu jedne od tri ponuđene veličine kante. Građani će uskoro na kućne adrese dobiti obrazac u kojem će navesti koju kantu žele, a miješani komunalni otpad odvozit će se dvaput mjesečno, umjesto dosadašnjeg sustava jednom tjedno.
Tako će kućanstva koja odaberu posudu od 80 litara mjesečno za jedan odvoz izdvajati 38,78 kuna, za posudu od 120 litara plaćat će se 58,17 kuna, a za posudu od 240 litara cijena jednog odvoza mjesečno stajat će 116,34 kune.
– Za kućanstvo s tri ili četiri člana dovoljna je kanta od 120 litara, što znači da će oni za jedan odvoz plaćati 58,17 kuna. Dva odvoza mjesečno za istu kantu stajat će 64,82 kune. Odvoz odvojeno prikupljenog papira i plastike ići će po standardnom rasporedu jednom mjesečno, dok će se biootpad prikupljati četiri puta mjesečno i neće se naplaćivati – objasnila je Petra Bijač iz Komunalca.
Kako kaže, ovaj sustav primjenjivat će se i u općinama gdje Komunalac odvozi smeće, a uskoro kreće i podjela kanti onim korisnicima koji je još nemaju. Dotad korisnici mogu koristiti spremnike, odnosno vreće za smeće kao i dosad.
Dakle, dosad je četveročlano kućanstvo mjesečno za odvoz miješanog komunalnog otpada plaćalo 46,72 kune, dok će po novome plaćati minimalno 58,17 kuna, a ako im jedna kanta od 120 litara neće biti dovoljna, morat će plaćati 64,82 kune mjesečno. Prema tome, radi se o poskupljenju od 24,5 posto, odnosno čak i do 39 posto. Odvoz biootpada također se posebno naplaćuje, što će dodatno povećati cijene.
No, u gradskoj upravi upozoravaju kako je i nakon tog poskupljenja cijena odvoza otpada u Koprivnici najniža u okruženju i među najnižima u Hrvatskoj.

Cijena odvoza kante od 120 l (kn)
Koprivnica 58,17
Prelog 69,50
Varaždin 101,18
Čakovec 63,28
Rijeka 58,38
Dugo Selo 76,28
Ogulin 81,36

Tu su pak i kazne za nepostupanje po zakonskim odredbama: plaćat će se ako bude više smeća od onog predviđenog volumenom spremnika, ako se smeće baca u krive spremnike (primjerice plastika i biootpad u spremnike za miješano komunalno smeće) ili ako su spremnici oštećeni. Ugovorene kazne najviše će pogađati stambene zgrade u kojima je čest slučaj odlaganja krivog otpada u spremnike za miješano smeće. Kazne mogu iznositi od 50-ak do čak nekoliko stotina kuna mjesečno, ovisno o broju i veličini kontejnera.
Novi sustav naplate u Komunalcu tumače na način da će građani biti prisiljeni odvajati otpad kako bi imali što manje miješanog komunalnog otpada, a samim time i manje račune, a za korisnike koji zbrinjavaju biorazgradivi otpad putem vlastitog kompostiranja cijena odvoza otpada bit će trajno jeftinija deset posto u fiksnom dijelu cijene.
Dodatno, građani koji će čipirati postojeću kantu koju su dobili u Komunalcu godinu dana plaćat će dodatnih deset posto manje u fiksnom dijelu cijene. No, čak i najjeftinija kanta od 80 litara (38,78 kuna) skuplja je od dosadašnjih računa za primjerice tročlano kućanstvo, a ona je, prema procjenama u Komunalcu, dovoljna za mjesečni otpad za kućanstvo sa samo jednim članom, dakle za samce. (sm)
FOTO: ARHIVA