GDJE JE ZAPELO S ISTRAGOM Državni tužitelj: ‘Piškornica? Ima novosti, ali još moramo obaviti neke radnje…’

Provjerava se direktorov bonus, lažna diploma, sumnjiva kupnja općinskog zemljišta i lokalne tvrtke, nabava zemlje i pijeska za odlagalište


Autor: podravski.hr — 25.07.2018. / 18:54 Aktualno

Mladen Jozinović (lijevo) smijenjen je nakon skandalozne isplate milijunskog bonusa

Izvidi Županijskog državnog odvjetništva vezani uz poslovanje javne tvrtke Piškornica koja gospodari otpadom u četiri županije sjevera Hrvatske još traju. Potvrdio nam je to Darko Galić, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Varaždinu i glasnogovornik tog državnoodvjetničkog ureda.
– Nije da nema ništa novog u tom predmetu. Ima, no odluku još uvijek nismo donijeli, izvidi su u tijeku. Još moramo obaviti neke radnje – rekao nam je glasnogovornik ŽDO-a Darko Galić.
Prema nalogu tužitelja, kriminalistička je policija počela ‘češljati’ poslovanje Piškornice krajem prošle godine. Početkom prosinca 2017. godine krenuli su policijski izvidi, a nalog su županijski tužitelji izdali nakon što je zbog sumnjive isplate milijunskog bonusa, ali i blizu 300.000 kuna naknade, s čela tvrtke smijenjen Mladen Jozinović.
Kako smo tijekom proteklih mjeseci detaljno izvještavali, policijski i državnoodvjetnički izvidi o tome što se sve događalo u javnom poduzeću išli su u nekoliko smjerova.
Prvi je inicirao Nadzorni odbor tvrtke nakon sjednice održane 24. studenoga prošle godine, na kojoj je Jozinović otpušten i naložen mu je povrat bonusa u bruto iznosu. To je tijelo dokumentaciju o skandaloznoj isplati poslalo Županijskom državnom odvjetništvu. Osim toga, državno odvjetništvo bavi se i također sumnjivom prodajom općinskog zemljišta toj tvrtki u vrijeme bivšeg načelnika Ivice Petričevića.
Istražitelji se bave i suradnjom privatnog poduzetnika Roberta Markulina s Piškornicom. Njegovo poduzeće Mark-Rob dobavljalo je zemlju i drugi materijal za Piškornicu, i to zahvaljujući ugovoru s poduzećem Prizma. To obiteljsko poduzeće za prikupljanje otpada u vlasništvu podravskog poduzetnika Dražena Vlaha Piškornica je preuzela u srpnju 2016. godine te ga ugasila. No, ugovore s Mark-Robom nije raskidala.
Četvrti krak istrage ponovno se bavi bivšim direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem i njegovom navodno lažnom ili krivotvorenom diplomom prometnog fakulteta. Kako sada stoje stvari, tužitelji s policijom još rade kako bi rasvijetlili što se zaista dogodilo i ima li u svemu elemenata kaznenih djela.
Hoće li Županijsko državno odvjetništvo u svim tim slučajevima donijeti službeno rješenje o provođenju istrage ili će neki dijelovi biti odbačeni, a neki kazneno gonjeni – tek će se vidjeti. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF