GENIJALAC LUKA Ide na olimpijadu iz kemije, a za studij gleda inozemstvo: Ovdje se znanje ne cijeni

Kemija me počela zanimati kao malenog, kod kuhanja. Zanimalo me, na primjer, kako to da se kolač diže sam od sebe - veli Luka


Autor: podravski.hr — 02.03.2019. / 12:03 Aktualno

Luka List u kemiju se zaljubio odmalena

Luka List, 17-godišnji gimnazijalac iz Koprivnice, ostvario je povijesni uspjeh za koprivničku gimnazija plasiravši se na Kemijsku olimpijadu koja će se ovog ljeta održati u Rusiji. Luka, inače učenik trećeg razreda, na olimpijadu će s još četvero kolega iz Hrvatske, a pripreme su već u punom jeku.
– Kemija me indirektno počela zanimati kad sam bio jako malen, konkretno kod kuhanja. Zanimalo me, na primjer, kako to da se kolač diže sam od sebe. Napokon, u osmom razredu dobili smo priliku naučiti nešto više o predmetu i izvan same nastave, kada smo stigli izvoditi i pokuse koji motiviraju na daljnji rad – kaže Luka, koji ističe važnost motivacije.
– U školi mi je mentorica Radmila Moferdin pomogla izvesti mnogo pokusa i opremila me velikim znanjem u teoriji i eksperimentu, na čemu sam joj uvijek zahvalan. Uputila me na Centar izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije, gdje sam s još dva učenika izvan službenog vremena samog Centra učio neke analitičke metode koje nažalost nisu dostupne u našoj gimnaziji. Za kvalifikacije na međunarodnu Mendeljejevu kemijsku olimpijadu nije nužno snalaženje u laboratoriju, no svakako će mi biti potrebno na samoj olimpijadi. Na kraju, najveći dio teoretskog znanja pohvatao sam na pripremama za olimpijadu – objasnio je Luka.
Prije olimpijade čeka ga još nekoliko krugova priprema, teoretskih i praktičnih, a nakon toga kod kuće ga čeka proučavanje novih materijala.
– Planiram proći kroz knjigu iz organske kemije koju čitam već dva mjeseca. Jako se veselim odlasku na olimpijadu. Destinacija mi je bila velika motivacija i jedva čekam druženje sa svojom peteročlanom ekipom i mentorom u Sankt Petersburgu. Atmosfera na natjecanjima uvijek je opuštena, kemičari nisu toliko kompetitivni da bi se osjećala napetost. Čak je i državno natjecanje iz kemije vrlo lijepo iskustvo. Fešta se čim se napišu testovi – veli Luka.
Nakon gimnazije upisat će kemijski fakultet, bilo u Zagrebu ili inozemstvu.
– Sve ovisi o okolnostima, uvjetima i prednostima fakulteta te o mojim mogućnostima, na kraju krajeva. Iako mi nije toliko bitno studirati vani, imam neku ideju o traženju posla u inozemstvu jer se ovdje znanje često dovoljno ne cijeni. Ako se stvari uskoro promijene, volio bih se i vratiti u Hrvatsku i nastaviti raditi sa stečenim vještinama i iskustvima – kaže Luka te dodaje kako uz sav rad na pripremama, ima vremena i za slobodne aktivnosti.
– Nekad igram košarku na školskom igralištu, nekad odem u teretanu. Ako ne odmaram, družim se s prijateljima – zaključuje Luka. (sm)
FOTO: PRIVATNI ARHIV