Geolozi iznenađeni – rupe u tlu kod Petrinje stalno se šire

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rupe u tlu koje su se pojavile nakon razornog potresa na području Banije i dalje se šire. Koliko su duboke u ovom trenu nije poznato jer su pune mutne vode pa se dubina ne može procijeniti, a ne može ju se ni mjeriti jer je previše opasno.

Budući da se rupe i dalje šire i povećavaju ne može im se približavati. Stručnjaci kažu da ne bi trebale ići puno u širinu, ali bez detaljnih istraživanja ne može se sa sigurnošću ništa reći.

Geolozi koji pregledavaju teren kažu kako su dosad zabilježili njih tridesetak. Rupa u Mečenčanima u četiri dana jako se proširila. To je vidljivo i golim okom. Teren pregledavaju geolozi i u tijeku su istraživanja.

FOTO: Sanjin Strukić/ PIXELL

Budući da su to duboki hrustalni rasjedi, vjerojatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospješuje koroziju vapnenca, objasnio je Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta za Novu TV.

“To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Nitko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje”, ispričao je Korbar.

Naknadni potresi i podrhtavanja koja se već danima dešavaju samo pospješuju širenje postojećih rupa no seizmolozi kažu da je to uobičajeno. Banovinu je samo u prva tri dana nakon najvećeg, pogodilo više od tisuću potresa.

“Naknadni potresi su nešto što se nakon ovakvog izuzetno razornog potresa sasvim očekuje. To su oni potresi koji su zapisani i najsitniji koje bilježe naši instrumenti i koje moji kolege izuzetno strpljivo analiziraju i koji nam daju i davat će nam, što ih više budemo imali, više podataka da saznamo što više o području u kojem se ti potresi događaju, ponovila je voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

Geodeti su iz mjerenja i satelitskih snimki otkrili da se cijelo područje doslovno pomaklo – jedan dio prema istoku, a drugi na zapad.

“Horizontalni pomaci na površini bili su amplitude oko sedamdeset centimetara, trideset u jednu, četrdeset u drugu stranu, a vertikalni su nešto manji, nekoliko centimetara. Svaki potres dodatno još možda koji centimetar. Zastrašujuće je, ali to je prirodna pojava. Potresi su prirodna pojava i jednostavno se tome treba prilagoditi”, poručio je Korbar. (index.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI