Geotermalni izvor: Za najveći županijski projekt 12,5 milijuna kuna

Pred skupštinarima Varaždinske županije u ponedjeljak se, između ostalog, našao i usvojeni prijedlog proračuna za 2022. godinu. Prijedlog proračuna koji bi u nekom srednjem razdoblju mogao u potpunosti promijeniti razvoj istočnog dijela županije, konkretno ludbreške regije.

Naime, skupštinari su izglasali prijedlog gdje stoji stavka da će Varaždinska županija ove godine u projekt Bukotermal uložiti čak 12,5 milijuna kuna, a spomenuti projekt izgradnje geotermalne elektrane bit će glavni razvojni projekt u sljedećoj godini, jer je za razliku od planiranih megaprojekata u Varaždinskoj županiji, kao što su  gradnja brze ceste i željezničkih pruga, ovaj projekt najdalje otišao u realizaciji. Podatak da će se ove godine u istražne radove uložiti ovako velik novac govori da je Županija zajednički u partnerstvu s općinom Mali Bukovec sada bespovratno ušla u projekt izgradnje geotermalne elektrane na bušotinama u Kutnjaku i Lunjakovcu. Projekt čija se krajnja vrijednost mjeri u stotinama milijuna kuna vjerojatno će, kad i ako se realizira, probiti granicu od pola milijarde kuna.

Spomenutih 12,5 milijuna kuna od Županije treba dodati i 2,3 milijuna od općine Mali Bukovec, i tako dobivamo iznos od 15 milijuna kuna koji će se sljedeće godine uložiti u istražne radove na spomenutim poljima. Nakon izglasavanja proračuna i vrlo brzo u 2022. godini na dvije bušotine trebala bi stići posebna oprema i tornjevi putem kojih bi se izračunao točan kapacitet  bušotina.

Dok je 12,5 milijuna kuna za Županiju ozbiljan novac, 2,3 milijuna za općinu Mali Bukovec ogromna je svota koja bi se trebala uložiti u ovaj projekt, s tim da tu ulaganja zasigurno ne bi stala. S druge strane, ulaganje u geotermalne izvore energije može biti iznimno isplativo, ali je u istom trenutku visoko rizično ulaganje. Rezultati istraživanja mogu pokazati da bušotina nema dovoljan kapacitet za izgradnju termoelektrane, a onda je upitno isplati li se bušotine eksploatirati u neke druge svrhe, kao što su toplana ili terme.

No, dobra je stvar u ovom projektu što je INA u nekoliko navrata istraživala ovo područje u potrazi na plinom i naftom, te su se na taj način prikupili relativno precizni podaci i o geotermalnim potencijalima bušotina koje bi se sad eksploatirale, a oni govore da je izdašnost bušotina više nego dovoljna i sad treba ustvrditi koje su rezerve.

Očekuje se da će istražni radovi na bušotinama biti dogotovljeni do rujna iduće godina, a s tim podacima vlasnici Bukotermala, Varaždinska županija koja drži 85 posto vlasništva i općina Mali Bukovec koji drži 15 posto vlasništva, odlučit će kako dalje s tim projektom.

Darko Marković

– Naravno, bit će to odluka varaždinskog župana Anđelka Stričaka, jer je Županija većinski vlasnik tvrtke. Vidjet ćemo tada hoće li se u projekt ići  vlastitim sredstvima, uz nekog partnera, ili neka treća opcija – naveo je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

Ako bi se izgradila termoelektrana u Malom Bukovcu, sama Općina od raznih naknada godišnje bi u proračun trebala dobiti oko milijun kuna. No, u pozadini ovog projekta radi se na još jednom iznimno važnom, ali i vrijednom projektu, a to je izgradnja toplovodnog sustava na području općine Veliki i Mali Bukovec. Prvenstveno bi taj toplovod povezao proizvođače cvijeće, a ovaj kraj vodeći je u državi po uzgoju cvijeća.

– Radimo paralelno na projektu kojim bismo izgradili toplovodni sustav, kojim  bismo pak uvelike smanjili cijenu uzgoja cvijeća i druge poljoprivredne proizvodnje gdje je potrebno grijanje. Učinili bismo naše proizvođače mnogo konkurentnijim na taj način. Plan je također da se toplovodnim sustavom povežu i javni zatvoreni prostori u svrhu njihova grijanja. Realizacijom ovog projekta preporodili bismo naš kraj – naveo je načelnik Marković.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI