“Gljive tražim više od 50 godina, mogao bih u šumu baš svaki dan!”

Stjepan Majdak i supruga Biserka iz Sokolovca pravi su poznavatelji šuma u bližoj i široj okolici Križevaca koji gotovo svakodnevno idu u šetnju i branje gljiva. Njih dvoje tako hodaju već 40 godina, a Stjepan je počeo sa svojom majkom kada je bio dječak.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Kao klinac sam s mamom uvijek išao brati gljive, imao sam deset godina, a sad imam 65 pa izračunajte koliko je to. Prvo me mama naučila o gljivama, ona je poznavala tri vrste, vrganje, lisice i grmovače kako ih mi zovemo. Kasnije sam sam došao do nekih saznanja i sada berem otprilike sedam vrsta. Berem male količine samo za sebe, nešto podijelim i prijateljima, ali mi nije bitno i ako ne nađem ništa. Bitno je da sam u prirodi i šetnji – rekao je Stjepan.

Otkrio nam je i koje su mu vrste najdraže te da je prošle godine prvi put kušao novu vrstu koja ga je oduševila.

– Svaka gljiva je dobra dok se dobro napravi, a meni osobno lisičice su nekako najbolje. Prošle sam godine prvi put probao i panjevčice koje rastu u kasnu jesen. Nisam ih nikad brao do prošle godine, no bile su odlične. Zanimljive su i crne trube koje se suše i onda ih sameljemo i koristimo za začin – rekao je Stjepan.

Kaže kako je prije išao i sam, ali otkako su u mirovini, i on i supruga idu zajedno iako ona gljive uopće ne jede, a znaju biti u šumi i po četiri sata. Sada je krenula sezona vrganja, no kaže kako ih baš i nema zbog vremena te da ih je teško naći, a ispričao nam je i o najvećem vrganju kojeg je našao.

– Dosad smo našli malo vrganja. Teško ih je sad vidjeti i ako netko misli ići, neka ide s nekim tko poznaje šumu jer možete proći pola šume i ne pronaći ništa, a ako znate mjesta, možete nabrati cijelu košaru – rekao je Stjepan i dodao kako je najveći vrganj našao u šumi prema Križevačkom Ivancu te da je imao dva kilograma i pet dekagrama.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI