GLUP I GLUPLJI Goran i Nenad odlučili su ukrasti auto. Ponijeli su motiku, kuhinjsku žlicu i stakleni poklopac

No, ni u bijegu nisu imali sreće - vrlo brzo ih je pronašla policija


Autor: podravski.hr — 30.11.2017. / 11:42 Crna kronika

Ilustracija / Provala u automobil završila fijaskom

Goran i Nenad nepravomoćno su osuđeni za pokušaj krađe Danijelova automobila u ovogodišnjoj mrkloj kolovoškoj noći u Kuzmincu kod Koprivnice. Nenad je zaradio pet mjeseci uvjetnog zatvora, a Goran godinu, također uvjetnu, jer je ranije dvaput pravomoćno osuđivan zbog prijetnji. Također uvjetno.
Moraju platiti po 300 kuna troškova kaznenog postupka, a vlasnika uništenog automobila, nesretnog Danijela, Općinski sud u Koprivnici uputio je da odštetu pokuša naplatiti u privatnoj sudskoj parnici. No, pitanje je hoće li to učiniti jer Goran i Nenad nemaju nikakvih primanja, niti imovine.
Kaznene sankcije, ipak, manje su zanimljivije od detalja ove lude noćne priče u kojoj su se nesuđeni kradljivci automobila na koncu pošteno izblamirali.
Kako se sve dogodilo? Prema presudi Općinskog suda, Goran i Nenad odlučili su u gluho doba noći ‘maznuti’ Danijelovu parkiranu opel corsu. Skovali su plan i pritom se dobro opremili podesnim alatom i autoelektričarskim znanjem koje im je, pokazat će se kasnije, bilo prilično manjkavo. Čini se kako su taj predmet prespavali u školi. Ako su ga uopće imali.
Najprije su snažno povlačili kvaku na vratima zaključane corse pokušavajući silom strgati bravu i ući u automobil. Nije išlo. Brava na corsi bila im je pretvrd orah. Potom je na scenu stupio Nenad. Izvadio je iz džepa kuhinjsku žlicu i nekakav stakleni poklopac, a Goran mu je asistirao metalnom motikom pokušavajući razdvojiti vrata od ‘štoka’. Trajalo je to neko vrijeme, na vozačevim i suvozačevim vratima. Bez uspjeha.
Kad su vidjeli da vrag bere šalu i da sve to predugo traje, Goran je u očaju stražnje lijevo prozorsko staklo tako tresnuo motikom da se rasulo u komadiće. Nenad je zavukao ruku i s unutrašnje strane uspio otključati vozačeva vrata. Mislili su – to je sad to.
Goran je sjeo na vozačevo mjesto jer je posjedovao određene vozačke vještine, a Nenad se udobno smjestio na suvozačevo i uspješno strgao plastiku ispod volana. Goran je potom pronašao žice za napajanje i pokušao ih spojiti te upaliti automobil. Pokušavao je i pokušavao, ali – ništa. Corsa nije davala znakove života. Na koncu im nije preostalo ništa drugo nego zbrisati u noć. Pješice kako su i došli.
No, ni u bijegu nisu imali sreće. Vrlo brzo ih je pronašla policija. Ostatak priče znate. Uvjetna presuda i sve drugo. I da: Općinski sud naveo je kako se “od prvookrivljenog Nenada trajno oduzimaju stvari uporabljene pri počinjenju kaznenog djela te će se iste trajno uništiti po pravomoćnosti ove presude po djelatnicima Policijske postaje Koprivnica”.
A nas i dalje kopka jedna stvar – kako je uopće moguće ukrasti automobil uporabom “kuhinjske žlice, staklenog poklopca i metalne motike”? (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA