Godina iz snova: Slavenu 26 milijuna kuna, ostalo im čak 5,3 milijuna ‘viška’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nešto manje od 26 milijuna kuna iznosio je lanjski budžet našeg nogometnog prvoligaša SlavenA Belupa, vidi se to iz izvješća za 2018. godinu, objavljenog na klupskim stranicama.

Rashodi su bili 22,2 milijuna kuna, što znači da su poslovali s plusom od 3,8 milijuna kuna. Imali su, za prvoligaške okvire, vrlo dobru likvidnost pa su tako u novu 2019. godinu ušli s 5,4 milijuna kuna na računu. Prihodi od usluga i prodaje robe, tj. igrača bili su 13,4 milijuna kuna, tri milijuna više negoli godinu ranije. S druge strane „ostali prihodi“ u koje spadaju i sponzorstva bila su 11,2 milijuna kuna, a najveći dio otpada na glavnog sponzora Belupo. Prijašnjih godina većina prihoda bila je sponzorska, no već neko vrijeme više novca u blagajnu dolazi od prodaje igrača.

Najveći dio tog „kolača“ bio je transfer Nikole Katića u Glasgow Rangerse (transfermarkt: 16 milijuna kuna). Nije sve dakako išlo klubu, a za pretpostaviti je i da će i ove godine sjesti koja rata. Također, treba vidjeti i koliko će doći od prodaje Hebera iz Rijeke u Ameriku s obzirom na to da je prilikom transfera u Rijeku iz Koprivnice dogovoren postotak od sljedeće prodaje.

Dodajmo kako je Slaven uz Hajduk, Rijeku i Inter jedini od prvoligaša koji je bio u pozitivi i u 2017. godini. Doduše, ona je bila 100.000 kuna, no Dinamo je, recimo to, kako je pisao portal indeks.hr, bio u gubitku 113 milijuna kuna. Teško je u tom odnosu „novčanih snaga“ bilo kome boriti se za prvo mjesto s Modrima. Njihov minus težak je gotovo kao pet Slavenovih budžeta.

Slavenov direktor Zvonimir Šimunović zadovoljan je lanjskom poslovnom godinom

– Gledamo li isključivo financijski rezultat, 2018. godina za naš je klub bila izuzetno uspješna, možda i najuspješnija unatrag desetak godina – rekao je direktor kluba Zvonimir Šimunović i dodao kako su „dobrim poslovanjem klub uspjeli dovesti u prilično stabilnu situaciju, no ne u dugoročnom smislu“.

– Najzadovoljniji smo što likvidnost kluba ni u jednom trenutku nije došla u pitanje, što nije bio čest slučaj gledano samo koju godinu unatrag.

Šimunović potvrđuje kako je najveća stavka u prihodima lani bila ona od prodaje igrača. To, ističe, nije moguće planirati i taj prihod izuzetno varira iz godine u godinu, no s tim su, kaže – naučili živjeti.

– Velikim dijelom klub živi od uspješne prodaje igrača, što nam s druge strane sigurno stvara probleme u sportskom dijelu, ali u sadašnjim okolnostima funkcioniranja kluba to je neminovnost i trudimo se svake godine pronaći adekvatne zamjene za igrače koje smo primorani prodavati što nije nimalo lagan zadatak – mišljenja je direktor Farmaceuta.

On, ali i ostali klupski dužnosnici, zadovoljni su odnosom sa sponzorima i zahvalni svakome koji danas odluči uložiti sredstva u promidžbu kroz Slaven. – Nažalost, država kroz zakone trenutno ničime ne stimulira ulaganja u sport. Belupo je Slavenov glavni sponzor već dvadesetak godina i možemo im na tome samo zahvaliti i reći da, bez obzira na to što najveći dio prihoda ostvarujemo vlastitim poslovanjem, bez Belupa i Podravke mi kao ozbiljan klub u hrvatskim okvirima odavno ne bismo postojali – navodi Šimunović.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

FOTO: Nula Slavena i Lokomotive

Nakon dvije uzastopne prvenstvene pobjede protiv Puljana i Varaždinaca, Slaven Belupo je danas u zaostaloj utakmici 6. kola HT Prve lige ugostio Lokomotivu. Zagrebačkom sastavu

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI