Godine kaznenog progona: Optužili ga iako tada uopće nije bio ravnatelj

Podravski list profile

Županijski sud u Splitu potvrdio je presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je Dražen Karlovčan, negdašnji čelnik Autoškole Volan i đurđevačkog Pučkog otvorenog učilišta, oslobođen krivnje za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Na presudu koprivničkog suda žalili su se tužitelji, no Županijski sud u Splitu kao viši sud tu je žalbu odbio kao neosnovanu i potvrdio da je Dražen Karlovčan u još jednom predmetu pokrenutog protiv njega nedužan.

Ova je presuda samo jedan mali dio poznate “afere Stop”, deset godina duge pravosudne trakavice i kalvarije Dražena Karlovčana, u kojoj su tužitelji jedan jedini predmet rascijepali u čak 63 manjih.

U ovom posljednjem slučaju tužitelji su, čini se, pogrešno postavili optužnicu i optužili Dražena Karlovčana da je kao odgovorna osoba Pučkog otvorenog učilišta zlouporabio svoj položaj i tako oštetio tu ustanovu. No, tijekom suđenja na Općinskom sudu u Koprivnici utvrđeno je kako Dražen Karlovčan u vrijeme za koje ga se optužuje uopće nije bio čelnik Pučkog otvorenog učilišta, a da je i bio, šteta koja je utvrđena za to razdoblje gotovo je dvostruko manja od kaznene osnove za pokretanje kaznenog progona.

Tužitelji su tvrdili kako je Dražen Karlovčan tijekom cijelog inkriminiranog razdoblja bio ravnatelj Učilišta, no to su opovrgnuli svjedoci Davor Milošević i Marina Milički, djevojački Plantak, ali i dokumenti samog Učilišta.

Dražen Karlovčan

Osim toga, utvrđeno je kako je u razdoblju obuhvaćenom optužnicom Pučko otvoreno učilište državi bilo dužno tek nešto više od 10.000 kuna poreza, a ne više od 20.000 kuna koliko bi trebalo biti da se ispune obilježja kaznenog djela za koje je Karlovčan optužen. Prevedeno na jezik laika, tužitelji su potpuno promašili kazneno djelo za koje su teretili Dražena Karlovčana. Da je tako, tijekom suđenja potvrdila je i knjigovodstvena vještakinja Đurđa Dušić koja je utvrdila kako je POU Đurđevac bilo državi dužno 10.164 kune, dok članak zakona po kojem su optužili Karlovčana propisuje da učinjena šteta mora prelaziti 20.000 kuna. Na kraju je Općinski sud u Koprivnici Karlovčana oslobodio, a takvu je presudu krajem kolovoza potvrdio Županijski sud u Splitu donijevši pravomoćnu presudu u tom predmetu.

– Ponovno ne znam što tužiteljstvo radi i zašto svjesno ulaze u ovakve procese iako znaju da nemaju dokaza. Ne znam zašto ne odustaju od kaznenog progona iako znaju da ne mogu dobiti. Očito nešto osobno imaju protiv mene. Iz jednog proizašla su, zamislite, 63 predmeta. Paradoks svega je da sam u nekim predmetima osuđen zato jer je utvrđeno kako sam bio ravnatelj u to vrijeme, a sada je pravomoćno potvrđeno da nisam bio ravnatelj. Iskaze protiv mene u predmetima u kojima sam bio osuđen davali su svjedoci koji su me kao pokajnici teretili, a sada su me njihova svjedočenja oslobodila. Paradoks nad paradoksima – ojađen je bio Dražen Karlovčan i ponovio kako mu nitko ne može vratiti deset godina života koje je proveo po sudovima boreći se za svoju nevinost.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Prometna nesreća u Starigradu

Maloprije se dogodila prometna nesreća u Starigradu između dva automobila Opel Astre i Audia. Prema riječima našeg fotoreportera ozlijeđenih nema. Kako je došlo do nesreće,

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti