GOLEM INTERES Građani u samo dva dana platili sav iznos za novu solarnu elektranu na krovu

Zadovoljstvo nije krio i gradonačelnik Mario Rajn, koji proklamira želju da Križevci do 2030. godine postanu energetski neovisni


Autor: podravski.hr — 15.03.2019. / 16:12 Aktualno

Simulacija solara koji će se postaviti na gradsku knjižnicu

U petak oko podneva, samo 48 sati nakon što je javno obznanjena u srijedu, kampanja prikupljanja novca za drugu križevačku solarnu elektranu iz projekta Križevački sunčani krovovi uspješno je okončana.

Četrdesetak građana uložilo je 172.000 kuna u elektranu snage 30 kilovata koja će se postaviti na krov gradske knjižnice i „hraniti“ je strujom. Građani su mogli pojedinačno uložiti između 1000 i 7500 kuna na deset godina uz bruto kamatu od 3,5 posto.

Za prvu sunčanu elektranu, postavljenu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka, novac se skupljao deset dana, što će reći da je drugi korak projekta nadmašio prvi.

– Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima – izjavila je voditeljica kampanje Križevački sunčani krovovi Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge, partnera Grada Križevaca u projektu.

Zadovoljstvo nije krio i gradonačelnik Mario Rajn, koji proklamira želju da Križevci do 2030. godine postanu energetski neovisni.

– Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje – izjavio je on.

Valja dometnuti kako će gradska knjižnica Franje Markovića biti prva hrvatska knjižnica koja se napaja solarnom energijom, čime se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u danskom Aarhusu. (hš)

FOTO: GRAD KRIŽEVCI