Goran Šafarek: Grizle su me samo pčele i ose, ali susret s tapirom neću zaboraviti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Goran Šafarek jedan je od najpoznatijih hrvatskih biologa, ekopublicista i istraživača. Iza sebe ima tisuće i tisuće kilometara i godine i godine provedene u gotovo svim, manje ili više opasnim dijelovima zemaljske kugle. Radio je za National Geographic, pisao za Playboy, piše i snima TV serijale, dokumentarce…

Prošao si sve i svašta, postoji li koje mjesto koje nisi, a volio bi posjetiti?

So many girls, so little time, u mojem slučaju So many places, so little time. Ima toliko mjesta na Kugli, zato sam i pokrenuo projekt Rijeke svijeta. Planiram obići neke od najatraktivnijih prirodnih lokacija na svijetu, vezano uz rijeke.

Buć buć na divljoj plaži Andamana…

Još uvijek traju rasprave, čak i u znanstvenoj zajednici, idemo li prema globalnom zatopljenju ili ledenom dobu?

Idemo i prema zatopljenju i prema ledenom dobu – prije ili kasnije. To je neminovno. Naravno, klimatologija ovisi o velikom broju čimbenika, baš kao i meteorologija. Trendovi prema povećanju temperatura u bliskoj budućnosti su jasni, baš kao i čovjekova odgovornost za to.

Priroda nam, i virusima poput korone, želi očito poručiti da nismo svemogući.

Epidemije virusa popit aktualnog, kao i recimo poplave i slično, rezultat su ljudske ekspanzije i poremećene ravnoteže u prirodi. Što nas ima više i što više remetimo prirodne sustave, to će biti više problema.   

Je li te ikad ugrizla kakva otrovna životinja ili napala koja u divljini, opiši događaj ili neki koji je bio blizak tome. 

Ugrizle su me puno puta pčele, ose, na sreću ništa više od toga, iako sam bio u dodiru s izuzetno opasnim životinjama. Najveća opasnost došla mi je od biljoždera, tapira u Amazoni. Na sreću, samo nas je dobro istrčao po džungli.

Na kojim projektima trenutno radiš?

Najviše su to EU projekti, vezani uz prirodu dakako. Imam i svoje osobne projekte poput Rijeke Hrvatske, Priroda Hrvatske, pripremam neke filmove, knjige itd.  

Možeš li nam otkriti kakav “skriveni” hobi?

Svi moji hobiji su ujedno i posao. U zadnje vrijeme se malo zabavljam svojim YouTubeom (svoja dva kanala), vježbam strane jezike i slično.

Jesi li ikad pomislio, možda se bavim krivim poslom?

Neko vrijeme sam mislio biti profesor na sveučilištu, no kad sam krenuo tim putem, shvatio sam da je to ipak prestatično za mene pa sam digao sidro…

Da se možeš susresti s jednom osobom, poznatom, i popričati uz kavicu, tko bi to bio i o čemu biste pričali?

Tu nema dileme. Sir David Attenborough! Tema za razgovor tu ima napretek.  

Postoji li koje mjesto na Kugli gdje si pomislio, ok, to je to, ne vraćam se doma?

To je uvijek problem, na svakom od mjesta volio bih poživjeti pomalo.

Kad netko kaže Drava, Podravina… to te odmah asocira na?

Asocira me na divljinu, Amazonu, ali i neprestanu borbu protiv za očuvanje, održivi razvoj, znanost…


FOTO Privatni album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI