Gospođa Kata Božici dala novčanicu od deset kuna. Odmah je stigla i policija koja je privela tri osobe

U policijsku postaju u Križevce odmah su privedeni Božica, Siniša i Danijela, ali ispostavilo se kako potonji dvojac nije sudjelovao u protuzakonitim radnjama


Autor: podravski.hr — 30.01.2019. / 15:31 Aktualno

Ilustracija / Policija je provela istragu protiv Božice

Zbog novčanice od deset kuna koju je gospođa Kata iz Križevaca lani u srpnju dala Božici (37) pokrenuo se vrlo ozbiljan represivni mehanizam koji je na koncu izrodio i pravomoćnu sudsku presudu.

Božica je, naime, zbog prosjačenja na sudu kažnjena s čak 1116 kuna: za prekršaj mora platiti 762 kune, što je najveća zakonska kazna za to nedjelo, te mora podmiriti 354 kune troškova postupka. Prekršajni sud odlučio je nesretnih deset kuna uplatiti u državni proračun, a Božici iz Bjelovara usput je zabranjeno da šest mjeseci kroči nogom na područje Križevaca.

Sve je, dakle, počelo bezazlenom zvonjavom na kućnim vratima.

– Otvorila sam vrata i vidjela mlađu ženu koja mi je rekla da teško živi, da je siromašna i ima bolesno dijete. Bilo mi je žao te žene pa sam joj iz novčanika dala deset kuna. Ona je potom otišla dalje – ispričala je gospođa Kata.

No, netko je u međuvremenu zvao policiju koja se vrlo brzo tamo nacrtala. U policijsku postaju u Križevce odmah su privedeni Božica, Siniša i Danijela, ali ispostavilo se kako potonji dvojac nije sudjelovao u protuzakonitim radnjama pa su ispitani samo kao svjedoci. Božica je odmah priznala kako je od gsopođe Kate dobila deset kuna pa joj je novac oduzet i ovih dana, nakon pravomoćnosti presude, uplaćen u državni proračun jer je stečen protuzakonitim radnjama.

Kazna za prosjačenje predviđena je u rasponu od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka, a prekršajni sudac Božici je odredio najvišu ‘tarifu’. Prosjakinja se na sudu nije pojavila, niti je dostavila svoju obranu, a svjedočio je policajac koji je vodio cijeli slučaj. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA