Tužitelji dovršili istragu o samoubojstvu nesretne žene (48) na odjelu psihijatrije koprivničke Opće bolnice. Evo što su zaključili…

Utvrđeno je kako je nesretna žena izvadila vezicu iz trenirke, privezala je za okvir kreveta i objesila se. Kako bi otklonili sve sumnje, varaždinski su tužitelji policiji izdali nalog za provođenje očevida


Autor: podravski.hr — 07.09.2018. / 14:07 Aktualno

Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici

Nakon deset mjeseci izvida, varaždinski tužitelji donijeli su odluku kako nije bilo liječničkog propusta na odjelu psihijatrije koprivničke Opće bolnice kad je krajem prošle godine strašno samoubojstvo počinila 48-godišnja žena. Državnoodvjetničke izvide vodio je Darko Galić, zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik tužiteljstva.
– Donio sam odluku kako nema obilježja kaznenog djela i nećemo pokretati nikakav kazneni postupak u odnosu na medicinske djelatnike. Ne postoje nikakve radnje ili propusti u postupanju ijednog medicinskog djelatnika koji bi bili u uzročno posljedičnoj vezi s posljedicom, odnosno nikakvim postupcima koji bi medicinski djelatnici bili dužni poduzimati ne bi bilo moguće spriječiti posljedicu – rekao nam je danas Darko Galić.
Strašno samoubojstvo nesretna je žena počinila pred samu zoru sredinom prosinca prošle godine, a na odjel psihijatrije primljena je večer prije, i to zbog težih duševnih smetnji. Oko 6.15 sati sljedećeg dana, tijekom primopredaje službe, medicinske sestre pronašle su nesretnicu mrtvu sa špagom privezanom oko vrata za okvir kreveta. Oslobodili su je i pokušali reanimirati, no pomoći više nije bilo.
Na mjesto stravičnog događaja odmah je pozvana policija čiji su službenici potvrdili kako je riječ o samoubojstvu. Utvrđeno je kako je nesretna žena izvadila vezicu iz trenirke, privezala je za okvir kreveta i objesila se. Kako bi otklonili sve sumnje, varaždinski su tužitelji policiji izdali nalog za provođenje očevida, a sami su proveli izvide tijekom kojih su ispitani svi medicinski djelatnici koji su kobnog jutra bili na poslu kada je nesretnica počinila samoubojstvo.
Ipak, postoje velike naznake kako će, unatoč odluci županijskih tužitelja, obitelj nesretne žene pokrenuti građansku parnicu protiv bolnice. Njezin suprug angažirao je odvjetnički ured, a pravnici s kojima smo neformalno razgovarali istaknuli su nam kako je ovo iznimno osjetljiva situacija za Opću bolnicu u Koprivnici jer, iako se otklonila kaznena odgovornost zbog samoubojstva, bolnica će biti suočena s građanskom parnicom u kojoj se može tražiti golema odšteta. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA