Gotovo je s besplatnim parkiranjem, državna komisija odbila žalbe

     

Već duže vrijeme u Križevcima je besplatno parkiranje. No, tome će uskoro doći kraj. Naime, natječaj za koncesiju naplate parkiranja raspisan je krajem 2020. godine te je nakon toga na Gradskom vijeću donesena odluka o odabiru koju su potvrdili vijećnici vladajuće većine, na što je podnesena žalba te je sve proslijeđeno na Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. Kako se čekao njihov odgovor, naplate nije bilo.

Tekst je izvorno objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Dosadašnja praksa bila je raspisivanje natječaja za koncesiju na pet godina, za što je Grad dobivao godišnju svotu od oko 140 tisuća kuna. Ovaj je natječaj postavljen tako da je u njega ugrađena obveza koncesionara da implementira i održava sustav javnih bicikala, dok je početna godišnja cijena ostala na razini prošlih natječaja – rekli su tada u Gradu.

Dodali su i kako je zbog toga raspisan natječaj na 10 godina jer trošak nabave 50 javnih bicikala s cijelim sustavom najma nije mali za koncesionara. Tražene su i povlaštene karte za stanare zgrada kao i moguć godišnji zakup parkirnih mjesta te je ugrađena i izrada aplikacije za građane.

Sada je Grad Križevci dobio odgovor Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave koja je žalbu odbila kao neosnovanu. Koncesionaru su ponudili koncesiju sukladno Zakonu o koncesijama te je koncesionar dostavio jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

– U sljedećih nekoliko dana očekuje nas potpisivanje ugovora. Kao rezultat besplatnog parkiranja svjedoci smo stvaranja velikih gužvi na parkiralištima u centru grada, ali i primjerima nepropisnog parkiranja. Neovisno o početku naplate, koncesija će biti naplaćena za ovu godinu – rekli su nam u Gradu. Parkiranje će se novom koncesijom i dalje naplaćivati samo u centru grada i nekoliko ulica na kojima je velika potražnja za parkirališnim mjestima. Također, sustavom javnih bicikala žele se potaknuti građani da koriste i druge oblike prijevoza. Treba napomenuti da ni u ovom natječaju nisu obuhvaćena dva najveća parkirališta u gradu u Grdenićevoj ulici te na Mažuranićevu trgu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI