Gotovo trećina Hrvata diže kredite zbog pokrivanja duga i troškova života

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Portal novac.jutarnji.hr piše kako su gotovinski krediti u siječnju i veljači imali godišnji rast od 15,6 i 15,7 posto.

“Pandemija koronavirusa zaustavila je sve, pa i rast gotovinskih kredita. Štoviše, upravo klijenti koji imaju tu vrstu kredita mahom su zatražili moratorij na otplatu. Na njih se odnosi gotovo 90 posto zahtjeva koje su građani uputili bankama.”, navodi portal.

Dodajmo i kako je do pandemije, kao razlog preuzimanja potrošačkog duga 14,2 posto ispitanika navelo “pokrivanje životnih troškova ili druge kupnje”. Istodobno, 13,3 posto klijenata taj kredit koristi za sređivanje dugova, a 22,8 posto njih pod razlozima navodi “ostalo”, što upućuje na to da barem trećina korisnika gotovinskih kredita spada u financijski ugroženu skupinu.

Velik udio 33,2 posto koriste kredit za obnovu stambenog prostora, a 16,6 posto za kupnju vozila.

“Kad je riječ o drugim socioekonomskim karakteristikama onih koji su skloniji uzeti gotovinski kredit, anketa pokazuje da ih je najveći udjel visokoobrazovanih (40,2 posto) i samozaposlenih (52,6 posto), a najčešće imaju između 35 i 44 godine.”, piše portal.

Stručnjaci pretpostavljaju kako će sa završetkom pandemije rasti broj zahtjeva za kreditiranjem dugova i troškova života.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI