GRAD BIJESAN Podravka izašla iz gradske nekretnine i Koprivnici ‘izbila’ 600.000 kuna godišnje

Čitava priča ima i političku konotaciju


Autor: podravski.hr — 13.03.2018. / 19:07 Aktualno

Podravka zgradu starog Peveca već koristi kao skladište

Nakon što Podravka s istekom veljače nije produljila zakup skladišta na lokaciji trgovačkog centra Peveca, vrući krumpir u rukama gradske vlasti u Koprivnici užario se. Javno poduzeće Komunalac, vlasnik nekretnine u kojoj je Pevec, Podravkinim izlaskom ostaje bez više od 600.000 kuna godišnjih prihoda, što ga dovodi u rizičnu financijsku situaciju. Taj potez iz sedmerokatnice, doznajemo, jako je iznenadio gradsku vlast.
Iz Komunalca potvrđuju da ih je Podravka pisanim putem obavijestila kako nakon isteka ugovora 28. veljače nema namjerava produžavati zakup.
Podsjetimo, Koprivnica je posredstvom svoje tvrke Trg 2012. godine kupila Pevec za 27 milijuna kuna kredita. Pokriće za tu transakciju bila je studija koju je izradila tadašnja direktorica Trga Martina Golčić, prema kojoj je tržišna vrijednost nekretnine bila nekoliko puta veća.
No, Trg ne samo što je morao tražiti odgodu vraćanja glavnice kredita, nego ni kamate nije mogao financirati prihodima od najma prostora. Da javna tvrtka ne bankrotira, gradska ju je vlast, skupa s Pevecom, početkom 2014. godine pripojila Komunalcu.
Lani su, pak, istekli svi moratoriji na povrat kredita, pa je Komunalac dosad iskeširao tri rate u ukupnom iznosu nešto većem od dva milijuna kuna. Preostalo mu je otplatiti još 37 rata. Podravkin izlazak iz skladišta to neće olakšati.
– Otplata glavnice kredita za poslovni centar Pevec svakako ima utjecaja na financijsko poslovanje, ali se otplate glavnice obavljaju uredno u rokovima dospijeća te nije narušeno financijsko poslovanje Komunalca – poručili su prošli tjedan iz komunalnog poduzeća.
No, ispod celofana takve umirujuće poruke, kako doznajemo, gradska vlast užurbano pokušava „utopiti“ Pevec tako da na kraju minus od cijelog kontroverznog kupoprodajnog aranžmana bude što manji. Kako neslužbeno doznajemo, interes za kupnju čitavog kompleksa nedavno je iskazao sam Pevec, koji je u zadnjih nekoliko godina ponovno stao na noge. No, navodno zasad ne nudi zadovoljavajuću cijenu.
– Mogu potvrditi da postoji interes za kupnju centra, ali ne mogu govoriti o kome se radi. Vjerujem da će situacija biti jasnija unutar mjesec dana. No, i ako ne sklopimo aranžman, imamo plan B, koji će osigurati da Pevec ne bude financijsko opterećenje – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.
Navodno se taj „plan B“ odnosi na novi reprogram kredita podignutog još 2012. u zagrebačkoj Privrednoj banci.
Do zaključenja broja iz Podravke nismo primili odgovor na pitanje zbog čega više nisu zainteresirani za najam skladišta u Pevecu. Doznajemo kako su se preselili na lokaciju u Ulici Ivana Česmičkog, u neketninu u kojoj je nekad bio Pevec, u vlasništvu koprivničke tvrtke Bineko, u kojoj je skladište u zakupu Podravka imala i prije 2012. godine. Iza Bineka pak stoje poznati koprivnički poduzetnici Zoran Bijač i Darko Kolarek.
Čitava priča ima i političku konotaciju. Podravka se iz Ulice. I. Česmičkoga u trgovački centar Pevec preselila nakon što je gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP) postao šef njezine uprave. To je, prema nekim informacijama, učinjeno preko noći, a suradnju s Binekom Podravka, navodno, nije razvrgnula onako kako je to bilo definirano ugovorom, zbog čega je Bineko podnio tužbu.
Je li nova Podravkina uprava, koju je postavio HDZ, sada izišla iz Peveca kako bi „zeznula“ SDP-ovu gradsku vlast, baš onako kako joj je Mršić 2012. godine pomogao? Neki sugovornici uvjeravaju nas da je odgovor potvrdan.
S druge strane, neslužbeno doznajemo da je pravi motiv zapravo to što su Podravka i Bineko sklopili nagodbu kako bi prekinuli višegodišnje sudovanje, a njezina je posljedica i ponovni najam skladišta u Ulici I. Česmičkoga. Informaciju o nagodbi do zaključenja broja nismo uspjeli i službeno provjeriti u Podravki i Bineku. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF