GRAD BLOKIRANIH Oporba gradonačelniku: Automatski oprostite dugove do 5000 kuna svim ovršenim građanima

Gradonačelnik će se o tome očitovati na sjednici Gradskog vijeća – poručili su u petak iz njegova kabineta


Autor: podravski.hr — 02.12.2018. / 18:49 Nekategorizirano

Hoće li gradonačelnik udovoljiti zahtjevima oporbe? / Ilustracija

Lideri križevačke gradske oporbe Mato Devčić (HDZ) i Branko Hrg (HDS) obrazložili su svoja dva prijedloga uvrštena u dnevni red sutrašnje sjednice Gradskog vijeća. Uključujući njih, prijedloge je potpisalo sedam vijećnika. Traže da administracija gradonačelnika Marija Rajna (nezavisni) donese odluku o oprostu duga građanima u ovrsi starijega od pet godina i do iznosa od 5000 kuna, kao i odluku o ukidanju poreza na potrošnju, koji plaćaju ugostitelji.

Zahtjeve temelje na tome što su izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave Gradu Križevcima donijele povećanje prihoda do 15 milijuna kuna. Predlažu da gradska administracija odredi kako bi se oprost primijenio automatski, bez potrebe da se dužnici posebno prijavljuju. Podsjetimo da su Križevci godinama bili grad s najviše blokiranih građana u odnosu na broj stanovnika, dok su odnedavno na drugome mjestu jer ih je pretekao Sisak.

Branko Hrg i Mato Devčić tijekom sezone lova / Arhiva

Što se tiče poreza na potrošnju, on na godišnjoj razini gradskoj blagajni donese oko 800.000 kuna, a Devčić i Hrg smatraju da bi se taj novac mogao usmjeriti u povećanje plaća ugostiteljskim radnicima, koji su većinom mladi ljudi.

– Ako se uzme u obzir da je aktualno vodstvo Grada, zbog tri dužnosnika na plaći te zbog zapošljavanja novih pročelnika, povećalo rashode za plaće za više od milijun kuna godišnje u odnosu na sve prethodne godine, onda nema nikakvog opravdanja da se ugostiteljima ne omogući da mogu svim svojim zaposlenicima povećati plaće za iznos koji sada uplaćuju za plaće nepotrebnih profesionalnih zamjenika gradonačelnika i nova zapošljavanja izbornih donatora na mjesta pročelnika – poručili su lideri oporbe.

– Gradonačelnik će se o tome očitovati na sjednici Gradskog vijeća – poručili su u petak iz njegova kabineta. (hš)