Grad će se zbog gradnje nove škole zadužiti za 40 milijuna kuna! Ali, to ne jamči…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Škola na koprivničkim Podolicama stajat će oko 40 milijuna kuna, za što će se Grad zadužiti, ali i ona neće biti dovoljna za uvođenje jednosmjenske nastave u sve koprivničke osnovne škole jer će nedostajati prostora za još četiri razreda – rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj je arhitekt Hrvoje Njirić u društvu gradonačelnika Mišela Jakšića, koji ga je angažirao, predstavio nedovršeno idejno rješenje nove školske zgrade.

Ta skica poslana je ravnateljima gradskih škola kako bi dali svoje primjedbe i prijedloge, koje će arhitekt, pak, ugraditi u konačno rješenje.

Prijedlog izgleda nove škole

– Ono bi trebalo biti gotovo za mjesec dana, nakon čega bi se raspisao javni natječaj za izradu građevinskog projekta. Projektiralo bi se iduće godine, a najesen je moguć natječaj za gradnju – kazao je Njirić.

Rekao je da ga je pri izradi idejnog rješenja vodila misao o pitomoj zgradi, koja ne bi bila nalik na novu koprivničju gimnaziju, za koju je od nekih građana doznao kako ih podsjeća na “svemirski brod koji je sletio u podravsku ravnicu”. Njirić se bio natjecao za projekt te gimnazije, ali je na natječaju bio drugi.

Jakšić je, pak, objasnio zbog čega se ni nakon gradnje školama u Podolicama neće steći uvjeti za jednosmjensku nastavu.

– Ova škola, predviđena za 440 učenika, najveća je kakva se može graditi prema pedagoškim standardima. Ostat ćemo ‘kratki’ za još četiri razreda i vjerojatno ćemo ići u dogradnju kod neke od postojećih škola. Dakle, država ne omogućava gradnju škole veće od 440 učenika, ali moguće je dograditi prostor u školi koja ima 900 učenika – rekao je.

Sama škola, pokazao je Njirić, uglavnom je prizemnica, poput malog obrazovnog grada pod jednim krovom, posebno prilagođena djeci s posebnim potrebama i niske energetske potrošnje. Rekao je da je njegova ponuda za izradu idejnog rješenja u okviru bagatelne nabave, znači niža od 200.000 kuna, te dometnuo kako je to “daleko manje nego što takvo rješenje košta”.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI