Grad ide u novo zaduženje od tri milijuna kuna, Fucak: ‘Grad ovim tempom neće uspjeti održati likvidnost.’

Đurđevački gradski vijećnici donijeli su odluku o novom zaduženju, i to kratkoročnom kreditu u iznosu od tri milijuna kuna. Vladajuća nezavisna opcija Željka Lackovića ponovno ističe kako novo zaduženje neće opteretiti gradske financije niti će dovesti do narušene likvidnosti.

– Europski fondovi funkcioniraju na način da se prvo trebaju podmiriti troškovi, a nakon toga se potražuje povrat europskih sredstava. Trenutno Grad potražuje tri milijuna kuna povrata od države, a u narednih 60 dana predviđeno je potraživanje još šest milijuna jer su u završnoj fazi tri velika projekta financirana iz europskih fondova. Kratkoročno zaduženje je minus po računu koji se koristi kako bi se mogao čekati povrat europskih sredstava – pojašnjava gradonačelnik Hrvoje Janči.

Novo kratkoročno zaduženje nisu podržali oporbeni vijećnici SDP-a koji smatraju da grad ovim tempom neće imati kapaciteta održati svoju likvidnost i da je ona već sad opasno poljuljana.

– Grad za sve natječaje koje je prijavio putem ministarstva ili europskih fondova mora u određenom postotku osigurati vlastito učešće financijskih resursa i to je standardna procedura koju moraju ispoštovati jedinice lokalne samouprave. SDP, i ja osobno, pohvaljujemo svaku inicijativu i dobar projekt koji je u interesu razvoja grada i prigradskih naselja, no ono što smo već ponovili nekoliko puta i iza čega stojimo jest to da se napravi detaljna analiza projekata te u prioritet za realizaciju stavi prednost na one koji su dugoročno isplativi za grad i njegove stanovnike – ističe Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a.

Svi bi htjeli, dodaje on, da se svi prijavljeni projekti realiziraju, ali zbog korona-krize koja je još uvijek aktivna te prisutna u društvu i gospodarstvu treba biti oprezan s dodatnim kreditnim zaduženjima, bez obzira na to što se radi o kratkoročnom revolving kreditnom zaduženju od tri milijuna kuna. – I to zaduženje poziva na velik oprez. Većina projekata vezana je uz kulturu i turizam, a vidimo da stanje u tom resoru zbog epidemiološke situacije nije zadovoljavajuće i nema turista u gradu, no nadajmo se da će se situacija u skorom periodu stabilizirati – zaključio je Marko Fucak.

foto Đuro Grčić

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI