Grad ipak prodaje Merićevu zgradu, vlasnicima slali mnoga upozorenja zbog fasada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako je projekt obnove središta Koprivnice – revitalizacije središnjeg gradskog trga – trenutno na čekanju, gradska vlast od njega ne odustaje i vjerojatno će se projekt ponovno pokrenuti u drugoj polovici iduće godine. No, neki problemi i dalje ostaju, a to su objekti koji će unatoč obnovi središta ostati stari, oronuli i u kontrastu s novim trgom.

Jedan od objekata je i popularna Merićeva zgrada kojoj je projekt obnove i prenamjene „zapeo“, čini se zbog nemogućnosti Grada da se dogovori s preostalim suvlasnikom jednog dijela zdanja. Kako doznajemo, svi pregovori s vlasnikom, obitelji Ristemi, završili su i Grad je odlučio:

Merićeva zgrada

– Ostatak Merićeve zgrade u vlasništvu je Grada Koprivnice te je na prodaju!

Obitelj Ristemi, doznajemo u Gradu, tražila je više nego što su bili spremni dati, dok je Denis Ristemi za Podravski svojevremeno kazao kako su oni htjeli zamijeniti taj za drugi poslovni prostor ili primjeren stan. 

– Otkad su na pročelje stavili ceradu, počela nam je padati prodaja, a otkako su roditelji u mirovini, zatvorili smo zlatarnicu. Imamo dobru volju, želimo Gradu olakšati i pokušati se dogovoriti, ali nećemo to što je naše dati u bescjenje – jasno je poručio tada Denis Ristemi.

Drugi koprivnički „biser“ svakako je Kuća Malančec, a obnova je trenutno u stanju mirovanja. Zadnjih šest godina uloženo je u nju oko 1,2 milijun kuna i to u statičku sanaciju, obnovu podruma, verande te pripremne radove za spoj novog objekta u dvorištu.

– Zgrada je u takvom stanju da može pričekati pronalazak izvora financiranja. Procijenjena vrijednost obnove je šest milijuna kuna – navode u Gradu i ističu kako je pripremljena sva potrebna dokumentacija za prijavu na EU natječaj obnove kulturne baštine čije se otvaranje čeka.

Objekt u Svilarskoj

Grad planira veći dio koristiti u izložbene svrhe Muzeja s prikazom obitelji Malančec, a dio za dva apartmana te podrum za koprivničke udruge.

Odmah preko puta Malančeca je i famozna kuća u Ulici Đure Estera na broju 19. Stručnjaci zadnje dvije godine istražuju i pomno projektiraju jer je riječ o iznimno zahtjevnom objektu s više arhitektonsko-umjetničkih slojeva, pri čemu se želi zadržati „njen duh i kulturna vrijednost“.

– Dosad su obavljena istraživanja i idejna rješenja i uloženo je nešto manje od 35.000 kuna. Otprilike znamo da se planira zadržati pročelje i manji dijelovi prizemlja, a preostali dio išao bi u rekonstrukciju. U 2021. je u planu izrada glavnog projekta obnove, kojim bi se objekt pretvorio u upravnu zgradu Muzeja grada Koprivnice s nekoliko uredskih prostorija i dvoranom za sastanke, čime bi se veći dio muzejskih djelatnika centralizirao na prostoru budućeg Muzejskog trga (zajedno sa zgradom Muzeja) – potvrdili su u Gradu.

U užem središtu je i nekoliko zgrada koje su u privatnom vlasništvu ili suvlasništvu više osoba poput Svilane u Svilarskoj, zgrade u kojoj je Erste banka, negdašnjeg restorana Pod pikom…

– Komunalno redarstvo Grada Koprivnice u okviru svojih ovlasti uputilo je upozorenje vlasnicima zgrada čije su fasade ili cijele građevine u dosta lošem stanju te o tome izvijestilo Konzervatorski odjel u Bjelovaru koji je upoznat sa stanjem starih zgrada u užem dijelu Koprivnice. No, obnova spomenutih zgrada u nadležnosti je Konzervatorskog odjela u Bjelovaru – poručili su u Gradu.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI