GRAD JE KRIV Alojzije (80) slomio nogu na snijegom prekrivenom pločniku. Sad će dobiti masnu odštetu

Presuda je teška gotovo 200.000 kuna


Autor: podravski.hr — 08.02.2018. / 15:44 Aktualno

Ilustracija (fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta)

Alojzije (80) iz Đurđevca dobit će 106.000 kuna odštete i 450 kuna mjesečne rente jer se teško ozlijedio u padu na pločniku prekrivenom snijegom i ledom. Općinski sud u Koprivnici presudio je jučer kako su za taj pad podjednako odgovorni Grad Đurđevac i prodavaonica Sloga pokraj koje se sve dogodilo jer javnu površinu nisu primjereno očistili.
Odštetu, rentu, ali i čak 61.500 kuna sudskih troškova platit će Croatia osiguranje s kojom gradske vlasti i poduzeće Sloga imaju sklopljenu policu osiguranja od takvih slučajeva. Taj bi se iznos na koncu s kamatama mogao popeti na blizu 200.000 kuna, i to bez cjeloživotne mjesečne rente od 450 kuna.
Alojzije je kobnog dana gurao bicikl preko zaleđene pješačke staze želeći, kao i svaki dan, skoknuti do prodavaonice po namirnice. No, staza je bila prekrivena snijegom i ledom pa je pao i slomio desnu bedrenu kost u kuku. Kako je utvrđeno policijskim očevidom, pao je na ulazu u parkirališni prostor trgovine neposredno do nogostupa, pa drži kako su za čišćenje površine bili odgovorni Grad i Sloga.
Unatoč životnoj dobi, kaže, dotad je bio vitalan, živio je samostalno, obrađivao vinograd i vrt, upravljao automobilom i biciklom, ali danas živi kod sina koji mu pruža pomoć i njegu te se njegovo zdravstveno stanje drastično promijenilo i “potrebna mu je pomoć kod oblačenja, kupanja, održavanja higijene”. Sud je u presudi ustanovio kako se pad doista dogodio na javnoj površini za čije čišćenje od snijega i leda postoji dvostruka obveza – Đurđevca i Sloge.
Iz osiguravateljske kuće pokušali su se braniti tvrdnjama da je Alojzije isključivi krivac za pad jer nije pazio gdje ide, a neprimjereno je, kažu, bilo i da u tim godinama biciklom uopće ide po snijegu u dućan. No, Alojzije je naveo kako je bicikl gurao s desne strane te je imao “obuvene zimske cipele s ripnama”. Kao umirovljenik svakodnevno je kupovao namirnice u tom dućanu jer živi u blizini. Sud je na koncu odbacio tvrdnje Croatije osiguranja kao neosnovane.
Kako stoji u presudi, Alojzije je u padu “zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu puknuća vrata bedrene kosti na desnoj nozi”. Primljen je na traumatološki odjel Opće bolnice u Koprivnici, nakon učinjenih pretraga i priprema “bio je podvrgnut operativnom zahvatu koji je trajao četiri sata te je bio na bolničkom liječenju još dva tjedna”. Na povratku iz bolnice kod sina je boravio oko četiri i pol mjeseca, a na rehabilitaciju i liječničke preglede odlazio je još godinu dana. (rm)

Čišćenje snijega danas u Koprivnici

FOTO: ILUSTRACIJA